meningita
  • Meningita este inflamatia lichidului si membranelor care inconjoara creierul si coloana vertebrala.
  • Cele mai comune simptome ale meningitei sunt durerile de cap, febra, gatul intepenit.
  • Cauzele meningitelor sunt diverse, de la infectii la paraziti, bacterii, chiar ciuperci.
  • Tratamentele pentru meningita isi dovedesc eficienta doar daca sunt administrate in fazele de inceput ale bolii.

In primele zile, meningita se manifesta ca o gripa. Dar simptomatologia se agraveaza in cateva ore sau zile. Simptomatologia cuprinde dureri de cap, febra mare, gat intepenit, stare de greata si varstauri, confuzie, dificultati de concentrare. Mai apar dificultati in timpul deplasarilor, stare de somnolenta accentuata, sensibilitatea la lumina, lipsa apetitului si a senzatiei de sete.

Cel mai periculos tip de meningita este cea bacteriana, e nevoie de tratament urgent pentru a nu risca agravarea bolii. Tratamentele sunt de regula bazate pe antibiotice. Meningitele virale sunt si cele mai comune, dar pot exista meningite cauzate de ciuperci, paraziti.

Meningitele bacteriene sunt cauzate de bacterii care ajung in sange si calatoresc prin sistemul circulator pana la creier si la coloana vertebrala. Insa se poate intampla ca meningele sa fie invadat direct de aceste bacterii. O infectie la sinusuri, la ureche, o fractura a craniului, toate pot determina aparitia meningitelor bacteriene.

Ce bacterii pot cauza meningite? Streptococcus pneumoniae, care cauzeaza pneumonii si infectii la sinusuri si la urechi, Neisseria meningitidis, care determina infectii ale cailor respiratorii superioare si poate cauza complicatii, Haemophilus influenzae-a fost odata cauza principala a meningitelor aparute la copii.

Meningitele virale trec singure, nu sunt atat de grave, sunt cauzate de enterovirusuri care apar vara si toamna. Herpes simplex, HIV, virusul West Nile, toate aceste virusuri pot cauza meningite.

Meningitele fungice imita foarte bine meningitele acute bacteriene si sunt mai greu de diagnosticat. Nu sunt contagioase, cel mai intalnit tip de ciuperca raspunzatoare de meningitele fungice este Cryptococcal meningitis.

Meningitele parazitara este cauzata de tenii care ajung in creier sau de malaria cerebrala. Parazitii care sunt raspunzatori de meningita parazitara sunt cei care infecteaza animale.

Alte cauze ale meningitelor pot fi reactii chimice, alergii la medicamente, unele tipuri de cancer, afectiuni inflamatorii precum sarcoidoza.

Tratarea meningitelor este posibila si e recomandat sa se faca inca din primele zile ale manifestarii simptomelor. Daca e vorba de meningita bacteriana se vor folosi tratamente intravenoase bazate pe antibiotice, administrate imediat, dar si pe corticosteroizi. Se reduce astfel foarte mult riscul de complicatii.

Meningitele virale se trateaza cu orice altceva decat antibiotice. Se recomanda odihna, evitarea deplasarilor, consum de lichide in cantitati mari, medicamente pentru durere si pentru febra, pentru dureri de cap. Anticonvulsivele vor fi administrate si ele daca apar crize generate de meningita. Doar daca meningita a fost cauzata de virusul herpesului putem primi medicamente antivirale.

Lasă un răspuns