medicina alternativa integrativa si functionala

Medicina integrativa si cea functionala isi propun sa rezolve probleme fizice, emotionale si mentale si sunt la mare cautare in toata lumea. In timp ce medicina functionala se va concentra mai mult pe terapii individualizate pentru tratarea anumitor cauze ale bolilor, medicina integrativa isi propune sa inteleaga individul ca intreg si sa aplice terapii pentru imbunatatirea starii de bine. Desi par similare la o prima vedere, cele doua tipuri de medicina au diferente notabile pe care urmeaza sa le descoperi in randurile ce urmeaza.

Medicina functionala e poate cea mai populara printre adeptii medicinei alternative. Desi destul de abstracta, medicina functionala se va concentra pe cauzele bolilor ce sunt influentate de predispozitii genetice si de mediul in care ajungem sa traim. Se folosesc de regula terapii individuale, particularizate pentru identificarea unor cauze exacte si pentru gasirea acelor dezechilibre din corpul nostru care au dus la aparitia simptomatologiei asociate bolilor avute.

Ideea de baza din medicina functionala e simpla: o afectiune, boala poate avea mai multe cauze, dar si o cauza poate duce la mai multe boli. Un exemplu: ai depresie cauzata de lipsa de vitamina D din corp, de probleme cu tiroida sau din cauza antibioticelor luate in exces; dar poti sa ai depresie, boli de inima, artrita, diabet din cauza inflamatiilor.

Medicii specializati in medicina functionala analizeaza impreuna cu pacientii toate cauzele si schimbarile de comportament, de regim, gasesc toate cauzele exacte si vin cu planuri de tratament personalizate si cu propuneri de modificari drastice pentru o viata sanatoasa, fara boli. Se va reface rapid orice fel de dezechilibru de la nivelul functiilor fiziologice ale organismului nostru. Practic medicul va face o analiza la 360 de grade a interactiunilor dintre biologia umana, genetica, stil de viata si factori de mediu.

Tratamentele din medicina functionala pot include medicamente, suplimente, terapii nutritionale, schimbari de dieta, exercitii, detoxifieri pe termen lung.

De cealalta parte, medicina integrativa isi propune o abordare holistica in privinta pacientilor. Fiecare pacient e evaluat ca „intreg”, din toate punctele de vedere, inclusiv emotional. Se folosesc diverse modalitati de a vindeca persoana ca intreg, abordarile fiind diferite in fiecare caz in parte.

Ca sa intelegi mai bine ce este cu aceasta medicina integrativa apelam la un exemplu asemanator cu cel precedent. Pentru depresie vei primi tratament cu antidepresive, dar se va recurge si la terapie, medicul va incerca sa inteleaga cauzele reale dintr-un punct de vedere holistic. Se vor schimba diete, se va recomanda mai mult somn si exercitii fiziuce, se vor face analize si teste, se va afla totul despre nivelul de stres si sanatatea emotionala, despre mecanismele care te ajuta sa treci peste perioadele mai dificile din viata.

Medicul specializat in medicina integrativa va merge dincolo de tratamente comune si diagnosticare si va incerca sa ofere solutii mult mai detaliate si mai corecte, adaptate fiecarui individ si bolilor sale. Se trateaza corpul, mintea si spiritul pentru fiecare pacient, starea de sanatate obtinuta in urma tratamentelor integrative se va mentine pentru mai mult timp.

In medicina integrativa se va apela adesea la acupunctura, terapia prin masaj, la chiropractica, la terapia comportamentala, la homeopatie. Daca toate abordarile naturiste au fost epuizate sau nu functioneaza se apeleaza si la medicina traditionala, dar doar atunci cand s-a incercat tot ce e posibil din medicina alternativa.

Acum ca ai inteles diferentele dintre medicina integrativa si cea functionala care ar fi cea mai buna alegere pentru tine? Nu esti nevoit sa alegi intre cele doua pentru ca la baza ambele incearca sa te ajute si sa propuna abordari mult mai bine sistematizate si mai detaliate. Sunt multi medici care vor folosi ambele tipuri de medicina pentru a ajuta pacientii sa isi revina si sa se simta mai bine ca inainte.

Doar tu esti cel care decide ce fel de abordare vrei cand ai o problema si la ce fel de medicina vei apela. Poti testa ambele abordari si, in functie de rezultate, vei lua si cele mai bune decizii in privinta tipului de medicina la care urmeaza sa apelezi in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns