Confundata de multe ori cu obezitatea sau chiar cu celulita, lipedema este o boala diferita de cele doua si extrem de complexa, greu de diagnosticat daca nu ai experienta si nu ai intalnit cazuri in cariera ta medicala.
Manifestarea tipica lipedemei este acumularea de tesut adipos, grasime in partea inferioara a corpului, in zona feselor, coapselor si a gambelor. Uneori este afectata si partea superioara a bratelor. Tratamente exista, dar ele sunt doar pentru ameliorarea simptomelor si pentru sansa la o viata cat de cat normala.
Lipedema poate fi confundata foarte usor cu obezitatea sau cu limfedemul, lipedema poate duce la limfedem. Limfedemul e totusi o afectiune a sistemului limfatic, avand drept efecte tumefieri la nivelul tesuturilor ca urmare a acumularilor mari de limfa. 11% din femei vor avea lipedema in cursul vietii lor. Grasimea ajunge sa fie distribuita inegal, neregulat sub piele, la picioare si in zona feselor. La inceput e doar o ingrijorare de natura cosmetica, dar pe masura ce afectiunea se agraveaza pot aparea multe complicatii si dureri.
Simptomatologia lipedemului este una usor de observat. Picioarele sunt foarte umflate, sunt foarte sensibile, e tot mai greu sa te deplasezi, si se invinetesc foarte usor picioarelor din orice, apar dureri insuportabile-partea superioara a corpului ar putea avea marimea 8, jumatatea inferioara ajunge la marimea 16. Grasimea se tot acumuleaza daca nu faci nimic si partea inferioara a corpului devine foarte grea. Mai tarziu, grasimea lipedemica se va acumula si in brate.
Celulele adipoase blocheaza vasele de sange din sistemul limfatic, nu mai ai echilibru la nivelul lichidelor corporale, nu mai ai protectie la infectii. Lichidul limfatic nu mai este drenat in mod eficient, se acumuleaza si apare limfedemul. De aici ai infectiile numeroase si dese, vindecarea ranilor lenta, fibroze aparute din senin, pielea intarita la nivelul picioarelor.
Spre deosebire de obezitate, care „targeteaza” tot corpul, lipedema targeteaza picioarelor si zona coapselor, foarte rar bratele, partea superioara. Lipedema, spre deosebire de limfedem, nu incepe sa se manifeste in partea de jos a picioarelor, ci in partea superioara si nu are nicio legatura cu operatii din trecut-ambele picioare vor fi afectate de fiecare data.
Putem aminti la capitolul simptome si de anxietate, jena, depresie pe masura ce ai acumulari tot mai mari de grasimea in partea inferioara a corpului, de la jumatatea corpului in jos.
Cauzele lipedemei/lipedemului sunt necunoscute. Oamenii de stiinta si medicii care au analizat afectiunea si simptomele ei au ajuns la concluzie ca de vina ar fi hormonii feminini. Simptomele apar si se acutizeaza dupa ce incepe pubertatea la fete, in timpul sarcinii sau dupa operatii ginecologice, dar si la menopauza. Genetica are si ea un rol foarte important, lipedema se transmite genetic 100%.
Lipedema nu e cauzata de obezitate, asa cum s-a crezut mult timp, asta desi 50% din pacientii cu lipedema au si probleme mari cu greutatea corporala.
Diagnosticarea lipedemului/lipedema se va face in cabinetul medical, la medicul specialist, in urma observatiei si analizei istoricului medical al pacientului. Se vor recomanda si analize de sange, dozare hormonala tiroidiana, ca sa se excluda din start hipotiroidismul, ultrasonografia Duplex, RMN sau CT, dar si o limfoscintigrafie. Limfoscintigrafia va exclude existenta limfedemului, se vor folosi substante radioactive administrate subcutanat, intre degete, la maini, picioare, urmand a fi transportata doar de vasele limfatice, molecula e mare, nu sunt resorbite substantele de capilarele venoase.
Tratamentele pentru lipedema se pot rezuma in prima faza la terapia decongestiva completa, pentru a ameliora durerile. Etapele acestei terapii ar fi: drenaj limfatic manual, ca sa fie drenata rapid limfa in sistemul venos, este prevenita fibroza; compresie pentru a creste presiunea pusa pe tesuturi cand avem picioare prea umflate, se evita acumularea de lichid in exces la nivelul lor; exercitii, pentru evitarea acumularii de lichide, o mai buna mobilitate si o functionare mai eficienta a picioarelor afectate deja; ingrijire unghii si piele, evitarea infectiilor daca lipedema e asociata cu inflamatia locala acuta; liposuctie pentru a scapa de grasimea acumulata in exces.
Pe langa tratamente va fi nevoie si de o schimbare radicala de dieta pentru a opri progresul si agravarea afectiunii. Inotul, mersul pe bicicleta, mersul pe jos te vor ajuta enorm si iti vei recapata mobilitatea, vei avea inflamatia redusa incet, incet.
Cand lipedema se suprapune peste obezitate deja existenta se recomanda in mod cert operatie bariatrica (chirurgia bariatrica isi propune sa aduca o scadere ponderala durabila, dar si diminuarea pana la disparitie a comorbiditatilor existente).