Cand sunt mici, copiii pot sa se loveasca in zona capului foarte usor. O lovitura la cap afecteaza scalpul imediat, apar sangerari locale, dar pot fi afectate si craniul sau creierul daca lovitura e mai puternica. Daca discutam despre leziunile la nivelul capului copilului, ele pot fi inchise, fara afectarea craniului, si deschise, cand se sparge capul.
Diagnosticarea corecta in cabinetul medicului specialist e necesara indiferent cat de superficiala a fost lovitura mai ales daca varsta copilului e una mai frageda. O leziune minora poate ascunde hemoragii puternice la nivel cerebral si poate pune in pericol viata acestuia.
La o simpla observatie putem avea lovituri prin izbire, prin zguduire, la copiii foarte mici. Craniul e suficient de tare cat sa protejeze creierul, dar de foarte multe ori acesta nu face fata daca socul este mult prea puternic. Cea mai simpla urmare a unei lovituri in zona capului este un „cucui” sau hematom usor in termeni medicali.
Cucuiul nu este altceva decat o umflatura aparuta din cauza acumularii de sange intre craniu si piele, scalp. In cateva zile dispare de la sine, nu e nevoie de tratament specific sau de vizite medicale repetate. Urmarile nu sunt unele grave. Daca insa avem acumulare de sange in afara vaselor de sange atunci avem hematom la nivelul creierului, creste presiunea craniana, apare si pierderea cunostintei si leziunile cerebrale permanente.
Loviturile cauzate de impactul cu suprafete dure, ciment sau gresie de regula, de inaltime prea mare de la care a cazut copilul, te vor duce de urgenta la medic pentru observatie si diagnosticare. E bine sa fie urmarite si simptomele asociate cu un cucui, daca ele apar. Care ar fi acestea? Pierderea cunostintei, sangerari la nivel oral, la nivelul nasului, urechilor, ameteli mari, greata si varsaturi, ritm cardiac schimbat, tensiune arteriala schimbata, dificultati de respiratie, dezorientare frecventa, vorbire incorecta, somnolenta permanenta, dimensiunile pupilelor inegale. Neurologul si pediatrul vor sti ce au de facut daca semnalezi aceste simptome si te prezinti cat mai rapid la medic chiar de la primele semne ca e ceva in neregula cu micutul tau.
Cum iti dai seama daca e doar un cucui sau e ceva mai grav? La hematomul usor sau cucui apar doar urmatoarele simptome: durere locala, inflamatie usoara, greata, incetosarea privirii, stare de confuzie momentana, tiuit in urechi. Daca e vorba despre un traumatism sever la cap apar si simptome mai grave, evident: lesinul, dezechilibrul, dezorientarea, tulburarile de vedere, pierderile de memorie.
Diagnosticarea corecta a cucuielor se va face dupa un RMN, CT daca e nevoie, radiografii la nivelul capului, dupa ce se vor consulta mai multi medici specialisti care pot evalua corect si rapid zona craniului si creierul. Pe langa aceste investigatii se vor solicita si analize de sange, se va observa istoricul medical si se vor observa orice fel de simptome agravate sau aparute intre timp.
Cum am precizat deja nu e nevoie de tratament special pentru cucuie. La inceput poti sa ii pui micutului pungi de gheata pentru a preveni inflamarea zonei si pentru a reduce durerea aparuta. Vor face minuni si compresele cu apa rece sau chiar banala lingura de metal rece. La nevoie se administreaza analgezice usoare daca durerea tot nu dispare.
Se va urmari evolutia inflamatiei si simptomatologia timp de mai multe zile. Daca a disparut inflamatia si tot mai sunt dureri de cap se merge rapid la medicul pediatru si la specialisti medicina interna. Cand cucuiul e mare, inflamatia e serioasa se vor face si radiografii pentru a se vedea ce impact a avut socul si lovitura asupra craniului.
Care sunt remediile naturiste si leacurile babesti care functioneaza in cazul aparitiei cucuielor la copii?
- Gelul de arnica/pomada-arnica are efecte antiinflamatoare usoare, analgezice, se maseaza zona bine de trei ori pe zi pana se vindeca. Se mai pot pune comprese cu tinctura de arnica, de virnant 40 picaturi, se amesteca tincturile in apa fiarta si se imbina compresele, care se vor tine pe cucuie 20 de minute, de trei ori pe zi. Fluidele se vor intoarce mai rapid in vasele de sange;
- Capul tinut drept, in sus-e bine sa ai capul tinut mai sus decat corpul, ca sa ajuti circulatia sanguina, vindecarea va fi mai rapida;
- Ulei de masline-se amesteca cu picaturi de ulei esential de arnica si se aplica pe zona afectata de cateva ori pe zi;
- Ceai negru-ceaiul negru e foarte bun pentru cucuie, pliculetele de ceai negru pot fi puse pe cucuie. Ceaiul negru are tanine, cu proprietati astringente puternice, se reduce si inflamatia, durerile sunt calmate usor. Pliculetele se tin in apa fierbinte 10 minute, se lasa la racit putin si se aplica timp de 10 minute pe cucuie de mai multe ori pe zi.