In momentul in care gatul sau caile aeriene superioare sunt iritate apare un raspuns natural al organismului uman: tusea. Tusea ocazionala e normala si e sanatoasa. Dar o tuse care persista cateva zile sau chiar saptamani poate fi un semn clar de infectie.

Din fericire exista o multime de leacuri din batrani pentru a trata tusea, indiferent de cauza care a dus la aparitia sa.

De cate ori nu te-ai trezit dimineata sau chiar in timpul zilei cu o tuse aparuta din senin? Ti s-a intamplat cu siguranta macar o data in ultimele luni si nu te-ai ingrijorat prea tare. Si asa si trebuie. Tusea este un act reflex sau voluntar prin care organismul nostru reuseste sa se apere de potentiale pericole care ar putea afecta caile respiratorii.

Ea nu pune probleme mari si adesea dispare de la sine dupa ce am baut un pahar de apa sau am incercat sa tusim voluntar pentru a elimina corpul strain din gat. Dar de multe ori tusea persista si e cauzata de o infectie, de o raceala sau de o gripa. Cand tusea este una destul de puternica si e insotita si de alte manifestari clinice tipice unei raceli puternice putem folosi cateva leacuri babesti deosebit de eficiente indiferent de tipul de tuse pe care il avem la un moment dat.

Ceai cu miere de albine. Mierea de albine are proprietati antiseptice, este un antibiotic natural, iar in combinatie cu apa fierbinte, cu un ceai, poate face minuni pentru gatul iritat. Ca sa obtii un efect rapid e recomandat sa combini doua linguri de miere de albine cu apa fierbinte sau ceai din plante. Bautura delicioasa obtina se consuma imediat de doua sau trei ori pe zi si se evita sa se consume alimente sau bauturi cel putin o ora sau doua dupa acest tratament natural pentru efecte cat mai puternice.

Ghimbir. Tusea uscata poate fi ameliorata usor cu ajutorul ghimbirului. Are proprietati antiinflamatoare, elimina durerea si starea de greata, membranele cailor aeriene umane sunt relaxate daca se consuma ghimbir si tusea este redusa. Se adauga 20-40 de grame de ghimbir proaspat taiat feliute intr-o ceasca/cana de apa fierbinte. Dupa cateva minute bautura poate fi consumata. Se mai poate pune in ea miere de albine si suc de lamaie ca sa aiba gust mai bun. Nu se va consuma foarte mult ceai, doar cat incape intr-o ceasca obisnuita pentru a nu avea probleme cu stomacul si cu arsurile.

Abur. Tusea umeda poate fi ameliorata cu ajutorul… aburului. Lasa apa sa curga in cada, ai grija sa fie fierbinte si sa produca suficient abur cat sa umple toata baia. Stai in baia plina de abur cateva minute pana cand simti ca nu mai tusesti atat de tare si nu mai ai caile respiratorii foarte iritate. Bea la final un pahar de apar ca sa previi deshidratarea.

Sau poti sa pui niste apa foarte fierbinte intr-un vas rezistent. Adaugi ierburi, plante, uleiuri aromatice, eucalipt, pentru a scapa de congestie. Te apleci peste vasul cu apa fierbinte si iti pui un prosop pe cap ca sa nu permiti aburului sa se duca in alte parti. Vaporii de abur se inhaleaza timp de cinci minute. Sunt si aparate speciale pentru inhalatii, asa ca le poti folosi si pe ele cu aceeasi eficienta dovedita.

Gargara cu apa sarata. Tusea umeda si durerile in gat se trateaza foarte usor cu apa sarata. Apa cu sare reduce productia de mucus si tusea se amelioreaza pe loc. Intr-o cana se pune jumatate e lingurita de sare, se pune apa fierbinte imediat si se asteapta dizolvarea sarii. Lasa solutia sa se raceasca putin, dupa care incepe sa faci gargara cu apa sarata. Inainte sa o scuipi asigura-te ca a stat in gat cateva momente. Poti face gargara cu apa sarata de cateva ori pe zi, mai multe zile la rand, pana cand tusea nu mai e atat de puternica. A nu se folosi acest remediu natural in cazul copiilor, pentru ca pot inghiti apa cu sare.

Lasă un răspuns