ciuperca unghiei leacuri din batrani

Unghia este un organ foarte sensibil. Daca e expusa la umiditate mare sau se deterioreaza se poate infecta usor. Infectia cea mai frecventa la nivelul unghiilor e onicomicoza. Onicomicoza are drept principala cauza inmultirea fungilor in stratul de suprafata al unghiilor. Aceasta infectie se poate trata foarte simplu chiar si cu leacuri din batrani, foarte eficiente daca sunt aplicate corect si la timp, cand infectia nu a inaintat prea mult.

Fungii care determina infectarea unghiei provin din trei clase, dermatofiti, ciuperci si fungi nondermatofitici. Micoza e cea mai frecventa, e contagioasa si se manifesta sub forma de pete alb-galbuie chiar sub varful unghiilor. Incidenta mai mare o avem insa in cazul onicomicozei subunghiale distale, aparute din cauza dermatofitilor.

Onicomicoza se intalneste si la unghiile de la picioare, dar apare si la unghiile de la maini. Adesea o intalnim la barbati, zona picioarelor e cea mai predispusa la astfel de infectii periculoase. Daca avem o onicomicoza ce a inaintat deja apare decolorarea si ingrosarea unghiilor, ruperea marginilor, chiar faramitarea in cazuri mai grave.

Cauzele onicomicozei sunt de natura fungica. Pentru a se ajunge la infectare trebuie sa existe crapaturi la nivelul unghiilor. Unghiile cresc mereu, devin fragile, se usuca din varii motive-adesea e vorba de carente. In anumite cazuri infectiile sunt produse de candida albicans, in special la copii. Persoanele peste 60 de ani pot avea oricand onicomicoza, sunt cei mai expusi la acest tip de infectie.

Igiena necorespunzatoare poate fi o alta cauza, mai ales in saloanele de cosmetica sau la o sala de sport, alaturi de probleme cu circulatia picioarelor, cu sistemul imunitar.

Onicomicoza e localizata la nivelul unghiei, nu „ataca” pielea din jur. Petele tipice care anunta onicomicoza apar in centrul unghiei sau pe margini, unghia pare ca se ingroasa pe masura ce un material gri se acumuleaza, devine faramicios. Inflamatiile periunghiale vin la pachet cu aceste pete.

Daca avem infectie cu candida albicans apar si pungile de puroi, tesut periunghial afectat. Petele sunt albe sau galbene in aceasta situatie, se vor observa sub stratul superficial.

Semnele clare care anunta onicomicoza sunt opacifierea unghiei, rugozitatea, ingrosarea nejustificata, pete care apar din senin pe unghie, striuri, fragilitate mai mare, miros neplacut, pungi de puroi localizate sub unghie.

Daca nu este tratata la timp infectia poate inainta rapid si duce la dureri locale, deformari ale unghiei si caderea unghiilor in cazurile grave.

In functie de faza in care se afla onicomicoza puteti apela si la leacuri din batrani pentru ciuperca unghiei pentru a scapa de infectie. Iata care ar fi cele mai eficiente.

  • Otetul de mere. Se combina cu apa oxigenata pentru un efect cat mai puternic. Un sfert de cana de otet de mere se va combina cu un sfert de cana de apa oxigenata, se lasa cateva ore preparatul sa se „linisteasca”. Solutia se aplica pe unghiile afectate de onicomicoza zilnic, de mai multe ori pe zi;
  • Usturoiul. Se folosesc cativa catei de usturoi, vreo zece, doi cani de apa, se zdrobeste bine usturoiul si se fierbe in apa 3-5 minute. In solutia obtinuta se inmoaie picioarele, mainile 20 de minute. La doua zile repetam tratamentul si onicomicoza va disparea treptat, se va ameliora;
  • Iaurtul. Stim deja ca in iaurt avem culturi lactice. Daca aplicam iaurtul pe unghiile afectate nu vom mai oferi sansa ciupercii unghiei sa se dezvolte si sa supravietuiasca. Iaurtul se lasa pe unghii pana se zvanta bine si tratamentul se va efectua zilnic, de trei ori pe zi;
  • Sarea. Banala sare are proprietati recunoscute antifungice. Se poate folosi pentru tratarea onicomicozei in combinatie cu cateva picaturi de zeama de lamaie. Sarea cu zeama de lamaie se aplica usor pe unghiile afectate, se asteapta 30 de minute si se clateste zona cu apa calduta. In fiecare zi se va repeta tratamentul si onicomicoza se va ameliora cu siguranta.

Lasă un răspuns