Fierea ne face multe probleme de-a lungul vietii. Privita cu atentie, fierea este un organ micut, aflat fix sub ficat, in partea dreapta a abdomenului. Colecistul este confundat cu fierea, bila, continutul colecistului. Fierea e secretata de ficat, ajunge in colecist, unde e tinuta pentru a se elimina cand mancam, contribuind la digestie si la absorbtia alimentelor.

Daca organismul are probleme, fierea isi schimba culoarea, are o nuanta inchisa, nu se mai scurge spre duoden, ramane blocata pe canalele pe unde circula in mod normal si ficatul se inflameaza, la fel si vezica biliara. Dupa 30 de ani putem sa avem spasme musculare, calculi la fiere, boli ale colecistului, dischinezia biliara, indigestii, constipatii, toate cauzate de fierea cu probleme. Tratarea fierii cu probleme se poate face si cu ajutorul unor leacuri babesti cu eficienta ridicata, dar diagnosticarea la un medic specialist e de dorit si e esentiala.

Cauzele fierii cu probleme pot fi multe. De la obezitate si utilizare de contraceptive in exces pana la diabet zaharat, inaintarea in varsta, trecerea de 40 de ani, colesterol si triglideride prea mari, consum de alcool in exces, prea mult zahar in alimentatie, prea putine grasimi in alimentatie, prea putine fibre, consipatii dese. Toate determina imbolnavirea fierii.

Stii ca ai deja o fiere care sufera daca ai dureri subcostale in partea dreapta dupa ce mananci toate cele descrise mai sus, daca ai stari de greata, sensibilitate la mancare, varsaturi frecvente, febra, icter.

Daca te stii cu probleme de colecist, de fiere eviti grasimile, maioneza, salata de vinete, fripturi foarte grase, afumatura, unt si prajeli, oua, ciocolata, smantana, tochituri.

Dintre leacurile babesti care ar putea ajuta o fiere cu probleme amintim:

  • Anghinare. Stimuleaza evacuarea vezicii biliare, nu permite aparitia calculilor, crizelor biliare. Se stimuleaza si secretia de lichid biliar, sunt prevenite indigestiile. Putem bea infuzie de anghinare, doua cani, cu o lingurita de anghinare la 250 ml apa fiarta bine. Prima cana e dimineata pana mancam, se sta intins pe partea dreapta 30 de minute, a doua cana e inainte de mese principale cu o jumatate de ora;
  • Menta. Infuzia e excelenta, pana la 2 lingurite la o cana de apa fiarta bine, te scapa de toxinele acumulate in ficat, este antispastica si colertetic-colagog, evacueaza rapid bila in intestin. Cu doua sau trei cani pe zi scapi de simptomatologia asociata diskineziei biliare, de starile de greata greu de suportat;
  • Sunatoare. Alta planta buna pentru problemele cu fierea, inclusiv pentru tulburari ale motilitatii cailor biliare. Se prepara infuzie cu o lingurita sunatoare la 200 ml apa fiarta, doua trei cani se cosuma pe zi, fara zahar. Se lasa 20 de minute la infuzat si se strecoara de resturile de planta;
  • Coada soricelului. Se poate face suc din aceasta planta, dar sa fie proaspata. Se pune in mixer, alaturi de apa, 50 g la 50 ml apa izvor, se mixeaza si se stoarce bine prin tifon curat. 50 ml pe zi de suc ajuta la orice fel de probleme cu fierea si te vei simti mai bine;
  • Papadie. Se prepara sirop de papadie, cu pana la doua lingurite din tija maruntita bine si spalata inainte. Se pun tijele maruntite in borcan cu miere, se lasa la macerat doua saptamani. Siropul se bea doua sau trei saptamani nu mai mult de trei lingurite pe zi. Se pot consuma si pe stomacul gol daca sunt culese inainte sa infloreasca planta, nu mai mult de doua saptamani, cinci sau zece tije pe zi. Vei avea o stimulare rapida a functiei biliare si hepatice. Se mai pot folosi si ridichile negre si galbenelele.

Lasă un răspuns