- Abcesul dentar poate sa apara de la o infectie netratata la un dinte sau la mai multi.
- Bacteriile intra in interiorul dintelui prin carii netratate, prin sparturi ale dintelui sau prin fisuri microscopice.
- Cand bacteriile ajung in centrul dintelui si acesta devine infectat apare si puroiul, umflaturile si abcesul. Netratata la timp infectia dentara poate afecta gingia si osul maxilarului.
Abcesul dentar apare destul de frecvent si este tratat doar la dentist. E vorba pana la urma de o infectie aparuta la nivelul dintilor si ea trebuie abordata cu profesionalism pentru a se evita complicatii si infectari si mai grave. Doar medicul stomatolog are instrumentele necesare si substantele pentru a rezolva orice caz de abces.
Daca nu ai avut o igiena orala buna si ai ajuns la abces dentar ai la dispozitie cateva leacuri din batrani care pot ameliora simptomatologia pana ajungi la dentist. De retinut ca e obligatoriu sa mergi la cel mai apropiat dentist daca ai deja puroi si ai o inflamatie care evolueaza si apar dureri insuportabile.
Clatirea cu apa sarata. Este o solutie simpla care omoara bacteriile si te ajuta sa tii in frau infectia aparuta la nivel dentar. Poate contribui si la reducerea inflamatiei si a durerii locale. Ca sa obtii apa sarata potrivita pentru clatire vei combina jumatate de lingurita de sare cu apa, cam o jumatate de cana, apa trebuie sa fie calduta. Timp de doua minute clatim gura cu apa sarata si scuipam la final. Procesul se repeta de trei ori pe zi sau pana cand ne prezentam in cabinetul medical.
Praf de copt. Da, il punem in mancare, dar il putem utiliza si cand avem abces dentar. Are proprietati antibacteriene, elimina placa dentara si ajuta la ameliorarea simptomelor asociate abcesului dentar. Se combina jumatate de lingurita de praf de copt cu o jumatate de cana de apa si un varf de cutit de sare. Clatesti gura de cel putin cinci ori cu aceasta solutie, scuipi si repeti pana cand ai terminat toata apa cu praf de copt. Procesul se repeta de cel putin doua ori pe zi.
Ulei esential de oregano. Il poti cumpara on-line sau offline, are proprietati antioxidante si antibacteriene puternice, reduce inflamatia si durerea asociate cu abcesul dentar. Se dilueaza inainte de folosire ca sa previi iritatiile locale. Se combina cu un ulei „purtator” si se aplica local cu un betisor cu vata. Se tine pe zona afectata timp de doua sau trei minute. Procesul se repeta de trei ori pe zi si nu se clateste gura timp de 10 minute dupa aplicarea uleiului.
Comprese reci. Reduc durerea si inflamatiile si e foarte simplu sa le obtii. Iei niste cuburi de gheata, le infasori intr-un material textil curat, tii compresa pe zona din apropierea zonei afectate. Se folosesc compresele la intervale de 15 minute si se repeta procesul de doua sau trei ori pe zi.
Usturoi. Te ajuta sa nu mai ai dureri asa de mari, omoara bacteriile si e la indemana oricui. Transformi in pasta cativa catei de usturoi, aplici pasta apoi pe zona afectata si repeti procesul de mai multe ori pe zi.