Keratita este o inflamatie a corneei, tesutul care acopera pupila si irisul. De regula, daca se ajunge la keratita ar putea fi vorba si despre o infectie. Cand nu exista infectie, keratita este datorata unor corpuri straine din ochi sau poate fi provocata de purtarea lentilelor de contact pentru prea mult timp, iar cand avem infectie bacteriile, virusurile, ciupercile si chiar parazitii vor fi raspunzatori de keratite. Tratamentel pentru keratita, o afectiune oculara comuna, exista si sunt foarte eficiente daca sunt prescrise la timp, inca de la primele semne ale bolii.
Simptomatologia keratitei poate include frecvent ochi rosii, durere de ochi, lacrimare excesiva, dificultati de deschidere a ochilor din cauza durerii si din cauza iritatiilor, vedere incetosata, vedere cu probleme, acuitate vizuala scazuta, sensibilitate mare la lumina, senzatia de corp strain in ochi permanenta. De obicei, simptomele keratitei apar in timp si sunt usor de observat daca esti putin atent la ele.
Cauzele keratitelor pot fi: ranirile usoare de la nivelul corneei, cand patrund corpuri straine si ai si lentile de contact pe care le porti frecvent-lasi cale libera si microbilor sa intre in ochi, bacteriile, Staphylococcus, streptococcus si pseudomonas, ciupercile, parazitii, virusurile, virusurile herpes, lipsa igienizarii corecte a lentilelor de contact, lipsa igienei faciale, apa contaminata.
Factorii de risc asociati keratitei sunt de regula lentilele de contact si purtarea lor pe o perioada foarte lunga de timp, mai ales cand inotati sau cand dormiti, imunitatea redusa, corticosteroizii, picaturile bazate pe ei-duc la infectii si keratita infectioasa-, rani ale corneei din trecut.
Complicatiile keratitelor sunt frecvente si includ: inflamatii cronice ale corneei, infectii virale cronice recurente, ulceratii la nivelul corneei, pierderea vederii partiale sau totale, orbirea. Prevenirea keratitei e foarte simpla si se reduce la scoaterea lentilelor de contact pe timpul noptii, la spalarea mainilor si la igienizarea lor inainte sa umblam cu lentilele de contact, la inlocuirea lentilelor de contact frecvent, la 3-6 luni, si la purtarea lor pe o perioada cat mai scurta, cand e nevoie de ele. Solutia in care stau lentilele de contact se arunca de fiecare data si se inlocuieste cu alta, nu se poarta lentilele de contact la inot, nu atinge ochii, zona ochilor cu mainile murdare, cat esti afara, daca nu vrei keratite infectioase.
Diagnosticarea keratitei se va face doar in cabinetul medicului oftalmolog. Se va incepe cu examinarea ochilor, cu instrumente speciale, se va analiza reactia pupilei la lumina, marimea, alti factori. Se va determina caracterul, tipul keratitelor, efectul acestora asupra structurii ochilor. La nevoie se solicita analize de laborator specifice, lacrimi, mostre de tesut din cornee pentru a determina cauza exacta a keratitei si a stabili un tratament adecvat, adaptat tipului de afectiune descoperita.
Tratamentele pentru keratita se recoamnda de fiecare data si se vor respecta cu sfintenie. Daca e vorba despre keratite care nu au cauze infectioase tratamentul depinde de severitatea bolii. Lacrimile artificiale sunt de folos daca exista un disconfort moderat la nivelul corneei. Cand apar dureri si lacrimare abundenta, frecventa, medicamentele topice pentru ochi.
La keratitele infectioase depinde mult de ce a cauzat infectia. Daca avem bacterii se vor prescrie medicamente cu antibiotic, se vor pune de patru ori pe zi sau din 30 in 30 de minute, depinde de severitatea keratitelor-se pun chiar si noaptea. Daca avem ciuperci se vor recomanda picaturi speciale pentru infectiile cauzate de chiuperci, medicamente pentru ciuperci pe cale orala.
Keratitele virale, cauzate de un virus, vor avea nevoie de picaturi cu antivirale puternice si antivirale pe cale orala ca sa fie neutralizat virusul. Picaturile artificiale ar putea ajuta in acest caz.
Keratitele parazitare sunt cel mai dificil de tratat. Se pun picaturi, e nevoie de luni de tratament pentru ca parazitii sunt foarte rezistenti. In cazuri extreme se ajunge si la transplant de cornee-doar daca boala nu raspunde la tratamente sau au aparut complicatii la nivelul ochiului afectat.
La keratitele care nu sunt cauzate de infectii se va recomanda de multe ori purtarea unei protectii care sa acopere ochiul afectat, pansament, pentru a incuraja vindecarea si pentru a proteja zona.
In finalul acestui articol trebuie sa lamurim si diferenta intre keratita si conjunctivita, pentru ca simptomatologia se poate confunda de multe ori. Conjunctivita este infectarea sau inflamarea conjunctivei, care acopera albul ochiului si se afla si in interiorul pleoapelor. Bacteriile, virusurile, substantele chimice iritante cauzeaza frecvent conjunctivitele. De cealalta parte, keratitele sunt inflamatiia le corneei, cauzele, fiind, cum am vazut deja, virale, infectioase, parazitare, dar putem avea si ciuperci care pot sa determine aparitia keratitei.