Hipogonadismul masculin tratament

Hipogodanismul masculin este o afectiune pe care o intalnim la barbati, caracterizata printr-o productie redusa de hormoni care joaca un rol cheie in dezvoltarea organismului masculin si in dezvoltarea la pubertate (testosteronul e cel mai important).

De asemenea, aceeasi boala poate determina o productie redusa de sperma si pot exista si cazuri cand barbatul nu are nici testosteron suficient, nici sperma suficienta pentru reproducerea pe cale naturala.

Barbatii se pot naste cu hipogodanism, boala poate sa apara in timpul vietii, de la rani, infectii. Tratamente exista si pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei si la imbunatatirea productiei de testosteron si de sperma din organismul masculin.

Hipogodanismul poate fi depistat si observat inca din faza de dezvoltare fetala a baietelului, inainte de pubertate sau in timpul vietii de adult. Simptomatologia si tipul de manifestari tipice bolii depind de momentul in care apare afectiunea.

In timpul dezvoltarii intrauterine, daca organismul nu produce suficient testosteron, cresterea organelor sexuale externe va fi afectata. In functie de momentul aparitie bolii, un baietel poate sa se nasca cu organe genitale feminine, cu organe genitale care nu sunt clar definite, cu organe genitale externe care nu s-au dezvoltat corect.

La pubertate, hipogodanismul masculin poate intarzia instalarea sa, dezvoltarea normala in faza de pubertate va fi afectata. Masa musculara nu se mai dezvolta corect, vocea nu se mai ingroasa, parul facial si corporal nu mai creste asa cum ar trebui, organele genitale externe masculine nu mai cresc in ritm normal. Mainile si picioarele devin mai mari in raport cu restul corpului, apare si tesut care seamana cu sanii la baieti.

In viata de adult, hipogodanismul altereaza caracteristicile tipic msculine si nu permite functionarea normala a functiei reproducatoare. Apetitul sexual scade, energia scade si ea, apare depresia, disfunctia erectila, infertilitatea, par mai putin pe fata si corp, masa musculara scazuta, pierderea masei osoase. Multe simptome pe care le vor avea barbatii vor fi asemanatoare cu simptomele de la menopauza feminina.

Cauzele sunt clare. Testiculele nu produc suficient testosteron. Exista doua tipuri de hipogodanism. Primar, care se datoreaza doar problemelor testiculare, si cel secundar, care se datoreaza problemelor de la hipotalamus sau de la glanda pituitara-ea trimite semnale testiculelor sa produca testosteron suficient.

Hipogodanismul se poate mosteni, are cauze genetice, dar poate fi si dobandit in timpul vietii dupa infectii sau raniri. Uneori hipogodanismul primar si secundar apar in acelasi timp.

Cauzele frecvente ale hipogodanismului primar sunt: sindromul Klinefelter, testicule care nu au coborat in „saculetul” special destinat lor si au ramas la nivel abdominal, infectiile la testicule, hemocromatoza, radioterapia, chimioterapia.

Cauzele frecvente ale hipogodanismului secundar sunt: sindromul Kallmann, afectiuni ale glandei pituitare, boli inflamatorii grave, SIDA, anumite medicamente, droguri, opioide, obezitatea, varsta-pe masura ce barbatii imbatranesc nu se mai produce atat de mult testosteron in organism.

Diagnosticarea hipogodanismului masculin este usoara. Se recomanda analize de sange pentru a se detecta nivelul de testosteron din organism. Daca apare un nivel prea scazut se vor face in continuare teste pentru a vedea daca nu sunt probleme la testicule sau la glanda pituitara. Analiza spermei, radiografia la glanda pituitara, studiile genetice, biopsia testiculara, testarea genetica, testarea hormonala, toate pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect.

Tratamentele pentru hipogodanismul masculin presupun folosirea de inlocuitori de testosteron pentru a reface nivelul normal de testosteron din corp. Pentru persoanele in varsta care au deja un nivel prea scazut al testosteronului, beneficiile acestor tratamente nu sunt clare.

Medicamentele clasice, sub forma de pastile, nu sunt recomandate pentru ca pot afecta ficatul. Dar se pot lua geluri speciale si solutii care se aplica direct pe piele pentru a introduce testosteron in sange. O metoda mai eficienta ca sa cresti nivelul de testosteron din organism e folosirea de injectii cu testosteron sau poate folosirea unui plasture ce contine testosteron. Sunt si variante nazale, cu testosteron.

Daca problema a pornit de la glanda pituitara se folosesc hormoni pituitari pentru a incuraja productia de sperma si pentru restaurarea fertilitatii masculine. La baieti, in timpul pubertatii, se pot incerca tratamente cu injectii cu inlocuitori de testosteron pentru a evita complicatiile si a restabili cresterea si dezvoltarea normala la pubertate.

Lasă un răspuns