Dupa nastere sau in timpul sarcinii, dar si la persoanele care stau prea mult pe scaun si au presiune permanenta pe zona pelviana, apar probleme in zona anala. Cele mai frecvente sunt datorate hemoroizilor, niste vene inflamate din anus si din rect, similari unor vene varicoase.
In general se cunosc doua tipuri, interni, in rect, si externi, sub pielea din jurul anusului. Trei din patru adulti ii au si apar si dispar, din fericire, daca sunt tratati si facem niste schimbari radicale in dieta. De ce apar si cum stim cand ne confruntam cu ei? Raspunsurile la aceste intrebari le veti descoperi in articolul de mai jos.
S-au facut multe studii pe hemoroizi, dar o cauza exacta a aparitiei lor nu e cunoscuta. Se crede, insa, ca venele din zona anala si din rect tind sa se inflameze si sa devina dureroase cand e presiune prea mare pusa pe ele. Presiunea prea mare rezulta in urma fortarii in timpul defecatiei, cand suntem constipati, perioadelor prea lungi petrecute pe vasul de toaleta, diareei acute.
Si greutatea corporala prea mare si sarcina pot duce la aparitia hemoroizilor, la fel ca sexul anal si dieta fara fibre. Factorul principal de risc este varsta. Cu cat imbatranim, cu atat tesuturile care tin aceste vene din rect si anus se slabesc si nu mai reusesc sa ofere protectia necesara venelor respective.
Simptomele hemoroizilor depind de tipul lor. La hemoroizii externi, din jurul anusului, apare mancarimea, senzatia de „cutite”, ace in regiunea anala, durerea, disconfortul permanent, inflamatiile, sangerarile. La hemoroizii interni, cei din rect, apare sangele in fecale, pentru ca sunt iritati si se pot „rupe”, pot sa iasa in afara anusului. O vizita la medic poate diagnostica corect hemoroizii-de obicei se face un tuseu anal si se palpeaza hemoroizii interni, se observa hemoroizii externi cu usurinta.
Hemoroizii dau si complicatii. De la anemie, pentru ca se pierde sange destul de mult daca ajungem in faze destul de grave, la hemoroizi strangulati, cand acestia nu mai sunt irigati si devin foarte durerosi. Cheagurile de sange sunt periculoase si ele si pot sa apara la nivelul hemoroizilor.
Cea mai buna modalitate de a preveni hemoroizii este mentinerea materiile fecale cat mai moi si mai usor de eliminat. E bine sa mancam multe legume, fructe, sa avem mese bogate in fibre de calitate, sa bem multa apa, macar 6-8 pahare de apa pe zi, ca sa pastram o consistenta normala a materiilor fecale. Fara fortare in timpul defecatiei, nu asteptati sa treaca senzatia de defecatie, folositi tot ce puteti ca sa aveti materii fecale usor de eliminat, dar evitati laxativele puternice. Nu stati pe toaleta mai mult decat e necesar si incercati sa nu puneti presiune pe zona anala, sa aveti o perna sau ceva moale mereu sub sezut, daca stati mai mult pe scaun.