Respiratia urat mirositoare sau halitoza afecteaza mai mult de 25 de procente din intreaga populatie a globului. Cele mai frecvente cauze ale aparitiei sale sunt legate de igiena orala precara sau incorecta, de amanarea tratarii unor probleme stamatologice.
Odata instalata, halitoza afecteaza viata sociala a celor care sufera de aceasta afectiune, apare si anxietatea si teama de a mai vorbi cand esti in apropierea unei persoane pentru ca… iti miroase gura.
Oricine poate suferi de respiratie urat mirositoare. 1 din 4 oameni ajunge sa se confrunte cu aceasta problema in timpul vietii. Gingivita netrata, cariile, lucrarile care nu sunt fixate corect, toate pot duce la aparitia halitozei. Desi nu pare o boala atat de periculoase, avand urmari mai mult in plan psihic, halitoza se poate transforma intr-o afectiune foarte serioasa daca nu este stabilita cauza exacta a aparitiei sale.
Care ar fi cauzele halitozei? In primul rand tutunul si fumatul. Se stie ca orice tigara lasa un miros urat in gura, apar si probleme cu gingiile si halitoza se instaleaza destul de rapid. In al doilea rand putem avea respiratie urat mirositoare si din cauza mancarii, particulelor de alimente „blocate” intre dinti, in locurile mai greu accesibile. Ceapa si usturoiul determina aparitia halitozei, si odata ce au ajuns substantele din ele si la plamani avem respiratie si mai urat mirositoare.
Gura uscata duce la halitoza. In mod normal saliva curata cavitatea bucala, dar daca nu avem suficienta saliva secretata apare si mirosul neplacut pentru ca se inmultesc bacteriile. Placa bacteriana se adauga cauzelor care pot determina aparitia halitozei, la fel si afectiunile gingiei. Posturile si mancarurile care nu prea contin carbohidrati pot sa genereze halitoza, medicamentele dau si ele respiratie urat mirositoare. Chiar si anumite tipuri de boli conduc la aparitia unui miros neplacut la nivel bucal.
Halitoza poate duce la halitofobie, conditie medicala descrisa prin curatarea obsesiva a cavitatii bucale, desi mirosul neplacut aproape ca nu exista.
Si diagnosticarea, cine o poate face? In prima faza o face dentistul, care va analiza dantura si va vedea daca este o cauza de natura stomatologica. Medicul generalist sau cel de familie poate sa diagnosticheze halitoza ajunsa in faze mai grave.
O diagnosticare clara a halitozei se poate realiza cu ajutorul halimetrului, detecteaza nivelul de sulf din respiratie, chromatografie gazoasa, masoara trei compusi sulfurosi volatili. Se mai poate face si testul BANA, unde se masoara nivelul prezentei anumitor enzime produse de bacterii care determina aparitia halitozei. La final dentistul va putea determina, in baza observatiei atente si a rezultatelor unor teste specifice care e cauza exacta a respiratiei urat mirositoare.