Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala foarte des intalnita. Este cauzata de bacteria Neisseria gonoreae si afecteaza in general partile calde, cu umezeala multa, ale corpului uman, uretra, ochi, gat, vagin, anus, sistemul reproducator feminin. Se transmite foarte usor prin relatii sexuale neprotejate orale, anale, vaginale si simptomatologia ajunge sa fie una severa destul de repede.
Primele semne ale infectarii cu bacteria care produce gonoreea apar la 2-14 zile de la expunere, de la contactele sexuale neprotejate cu o persoana care are deja gonoree. La inceput nu ai simptome evidente. La barbati, dupa o saptamana de la infectare apar senzatii de arsursi si durere in timpul urinarilor. Pe masura ce boala se agraveaza apar si simptome precum nevoia de urinare frecventa si urgenta, scurgeri de culoare galbena, alba din organul sexual masculini, roseata la nivelul organului, dureri si inflamare la nivelul testiculelor.
La femei, apar scurgeri apoase sau cremoase din vagin, durere la urinare si senzatie de arsura, urgenta de a urina mai frecvent ca de obicei, menstruatie ceva mai greu de suportat cu scurgeri abundente, durere in timpul actelor sexuale cu parteneri, dureri ascutita in abdomen, partea inferioara.
Testarea pentru depistarea gonoreei e simpla, se preleveaza probe de la organele afectate si in 24-72 de ore se primesc rezultatele clare. Complicatiile gonoreei sunt mai periculoase la femei, asta pentru ca este afectat intreg tractul reproducator feminin. Sarcinile ectopice si lipsa unei sarcini ar putea fi urmari ale gonoreei. La barbati pot sa apara urmari destul de grave, probleme la uretra, abces dureros in interiorul organului reproducator masculin. Cand ajunge in sange, bacteria care provoaca gonoreea poate produce artrita, inflamatii la nivel cerebral si la nivelul coloanei vertebrale.
Tratamentele pentru gonoree se bazeaza pe antibiotice moderne. Cel mai eficient antibiotic e cefriaxon impreuna cu azitromicina. In cateva zile toate simptomele vor disparea si pacientii se vor simti mai bine. Ele se pot administra intravenos sau oral, in functie de starea de sanatate a pacientului si de istoricul sau medical.
Intre timp se lucreaza la dezvoltarea unor vaccinuri eficiente impotriva gonoreei. Preventia ramane singura modalitate de a nu avea gonoree. Prezervative, membrane vaginale, orice alte mijloace de „blocare” a contactului direct intre cele doua organe reproducatoare, masculine si feminine, si a contactului dintre mucoasa vaginala si corpul organului reproducator masculin vor fi eficiente.
Testarea e iarasi o alta modalitate de preventie a agravarii simptomatologiei.