fimoza tratament barbati

Organul sexual masculin are un pliu cutanat situat la extremitatea sa, care acopera glandul. Acesta poarta numele de preput. De cele mai multe ori decalotarea completa a organului sexual e posibila fara probleme. Dar se intampla ca, din cauza preputului scurt, decalotarea completa sa nu poata avea loc. Practic preputul nu poate fi retras peste glandul penian la barbatii care nu sunt circumcisi sau la cei care nu au avut o operatiune executata corect. Afectiunea se numeste fimoza si e tot mai intalnita in randul populatiei masculine.

Pana la trei ani un preput mai greu de manevrat e normal, decalotarea nu poate avea loc complet, dar dupa trei ani problema se rezolva de la sine si organul sexual se poate decalota complet la nevoie. Fimoza are ca principal simptom tocmai aceasta imposibilitate de retragere a preputului pana la 3 ani si chiar si dupa. Deja pana la 17 ani orice baiat isi va putea decalota glandul penian fara probleme pentru igiena zilnica. Alt simptom comun e umflarea preputului la urinare.

Aici trebuie facuta o distinctie intre fimoza si parafimoza. La parafimoza preputul este retras, insa nu mai poate fi readus in pozitia normala, initiala. Apar complicatii imediat si glandul penian poate avea de suferit de pe urma circulatiei slabe aparute din senin. Cu putina lubrifiere si ceva rabdare se poate aduce din nou pielea si preputul la loc pe glandul penian.

Fimoza apare in mod natural, nu se stie de ce apare la unii baieti si la altii nu. Afectiunea poate sa se manifeste mai devreme sau la anumiti baieti daca preputul e fortat inainte sa permita decalotarea normala. Apar cicatricile si imposibilitatea manevrarii preputului pentru decalotare.

Infectiile si inflamatiile locale ale glandului sau ale preputului pot duce la fimoza foarte usor. Si de multe ori si sistemul imunitar cu probleme, un raspuns nefiresc al sau si dezechilibrele hormonale pot duce la fimoza.

In momentul in care fimoza nu dispare de la sine si influenteaza erectia normala si urinarea e cazul sa mergi la medic. Infectiile de la nivelul preputului sau al glandului penian sunt simplu de observat si trebuie sa ne trimita imediat la medic. Se schimba culoarea preputului, culoarea glandului, apare durerea, puncte si eczeme, apare mancarimea, inflamarea.

Doar medicul poate sa puna un diagnostic corect si sa faca diferenta intre fimoza si alte afectiuni comune pentru acea zona foarte sensibila.

Tratamentele pentru fimoza pot fi sub forma de antibiotice, daca e vorba despre infectii, sau sub forma de unguente antifungice. Se vor recomanda si teste de laborator si analize de sange pentru a se depista orice modificare care ar putea duce la fimoza sau ar fi rezultatul unei fimoze.

Daca nu sunt simptome grave si fimoza a aparut in mod natural o retractie zilnica a preputului cu decalotare cat se poate va fi suficienta pentru rezolvarea problemei. Pentru o retragere mai simpla a preputului se pot folosi creme cu steroizi, ca sa se inmoaie pielea de acolo si retractia sa fie foarte usor de suportat. Masajul glandului si a preputului cu o crema speciala se va face de doua ori pe zi, timp de mai multe saptamani.

In cazuri extreme se va recomanda circumcizia sau interventii chirurgicale pentru a permite decalotarile rapide si sigure. Se poate elimina intreg preputul sau doar parte din acesta. Circumcizia se face de obicei in copilarie, dar e posibila la orice varsta, la cerere sau cand apar afectiuni mai grave. Daca apar infectii mereu la nivelul preputului si al glandului se recomanda cu fermitate circumcizia.

Lasă un răspuns