febra galbena

Desi nu este foarte cunoscuta in toate tarile, febra galbena este o infectie virala transmisa foarte simplu cu ajutorul tantarilor, comuna unor zone din Africa si America de Sud. De febra galbena se vor imbolnavi atat localnicii, cat si turistii care ajung sa isi petreaca ceva timp in zona unde sunt si tantarii care raspandesc boala.

In cazurile usoare febra galbena nu e foarte periculoasa, simptomatologia este una asemanatoare unei toxiinfectii alimentare, insa cand avem cazuri severe se ajunge si la sangerari si probleme mari cu sistemul circulator, ficatul, rinichii. Jumatate dintre cei care ajung sa aiba o varianta severa a febrei galbene vor muri. Tratamentele pentru febra galbena nu exista, doar un vaccin facut pentru febra galbena, pentru prevenirea infectiei, ne poate tine departe de aceasta afectiune.

Simptomatologia febrei galbene apare dupa primele trei sau sase zile de la infectare. Doar cand infectia ajunge in faza toxica sau acuta vor aparea si simptome care ne trimit la medic. In faza acuta simptomele clasice sunt febra, durerile mari de cap, dureri de muschi, dureri de spate, de genunchi, sensibilitate crescuta la lumina, stare de rau, greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, stare de lesin, ochi rosii, fata si limba rosii. In faza toxica insa pielea devine galbene, la fel si „albul” ochilor, durerile de stomac sunt severe, apar varsaturi permanente, cu sange uneori, rinichii nu mai produc suficienta urina, ritmul cardiac e scazut, ficatul si rinichii functioneaza din ce in ce mai prost, creierul are deja disfunctii severe. Faza toxica a febrei galbene este de cele mai multe ori fatala…

Inainte de a porni spre zone unde se stie ca sunt cazuri de febra galbena e bine sa mergi la medic si sa te vaccinezi, la intoarcerea din zonele unde e febra galbena e bine sa fii monitorizat si sa discuti cu medicul ori de cate ori apar simptome ciudate care ar putea fi legate de febra galbena.

Cauzele febrei galbene sunt cat se poate de clare: infectiile cu un virus transmis de tantarul Aedes aegypti. Cele mai multe cazuri de febra galbena apar in africa sub-sahariana si in America de Sud tropicala. Nu numai oamenii se infecteaza, ci si maimutele, virusul e transmis intre cele doua specii in permanenta.

De foarte multe ori, febra galbena duce la complicatii majore cand intra in faza acuta. Ele vor fi si mai multe cand se trece la faza toxica, rinichii si ficatul vor ceda, apare coma, delirul, starea de sanatate e alterata si se inrautateste de la o ora la alta. Recuperarea dupa febra galbena dureaza saptamani sau luni, in functie de severitatea infectiilor si de organism. Mai apar infectii bacteriene secundare, pneumonii, infectii in sange.

Singura modalitate de preventie este vaccinarea. O doza de vaccin administrata inainte de calatorii in zone cu risc te va proteja mai bine de 10 ani. Efectele secundare vor dura doar 10 zile cel mult si vor fi de tipul durerilor de cap, durerilor musculare, oboseala, stare de oboseala, dar vaccinul isi va face efectul si vei fi protejat impotriva febrei galbene. Se adauga protectia de intepatura de tantari utilizand creme, substante care tin tantarii la distanta, plase, locuitul in incaperi unde nu intra insectele atat de usor, purtarea de haine care nu permit intepaturile de tantari.

Cat despre tratamente, medicamentele antivirale nu sunt eficiente in tratarea febrei galbene. In spital pacientii vor primi oxigen, lichide, le va fi mentinuta o tensiune arteriala normala, vor primi transfuzii, dializa, daca exista probleme cu rinichi. Pacientii care au deja febra galbena se vor autoizola in casa si vor evita orice fel de intepaturi de tantari ca sa nu raspandeasca virusul si la alti oameni din comunitatea lor. Vestea buna este ca odata ce ai febra galbena vei capata imunitate pe viata si vei putea calatori chiar si in zonele cu multe infectari, daca ai nevoie neaparat sa fii acolo.

Lasă un răspuns