efecte canicula corp uman

A venit in sfarsit vara si temperaturile sunt din ce in ce mai placute. Doar ca vara nu e rost doar de plaja si de distractie, e si vremea valurilor insuportabile de canicula. Corpul uman reactioneaza imediat la temperaturi prea mari, asa ca ar fi cazul sa fiti atenti la toate semnalele transmise daca nu vreti sa aveti probleme si sa va stricati concediile.

Corpul uman e extrem de sensibila la variatii mari de temperatura. Daca temperatura noastra corporala depaseste, din cauza temperaturii din mediu, o valoare critica de 37-38 de grade Celsius intreg organismul incepe sa aiba probleme, organele interne si externe sufera si noi ne simtim rau. Dar ce se intampla in organismul nostru cand ne confruntam cu valurile de canicula si cu o caldura foarte mare in mediul in care stam, in casa, afara?

Transpiratia in exces. E normal sa transpiram. Dar cand e foarte cald afara si temperatura din mediu depaseste 37 grade Celsius corpul uman incearca sa se raceasca. Pe masura ce aerul absoarbe umezeala de la nivelul pielii corpul se raceste. Umiditatea trebuie sa fie redusa ca efectele sa fie unele cat mai bune asupra organismului care resimte prea tare caldura.

Extenuarea de la caldura. Daca organismul uman nu se poate raci suficient de repede si de bine se irosesc prea multe saruri si prea multa apa. Apare paloarea, temperatura corporala creste, epuizarea isi face aparitia, esti din ce in ce mai slabit, starea de rau se instaleaza rapid, apare si durerea de cap. La astfel de manifestari trebuie sa stai la umbra si sa bei apa cu ceva dulce, zahar sau un suc fara acid.

Insolatia. Temperatura corpului ajunge spre 40 grade Celsius, pielea devine prea uscata si prea calda. Devii confuz, agitat, pulsul creste, apare greata, durerea de cap. Se poate ajunge la coma, la crize daca nu e tratata la timp. Bea apa, incearca sa ai gheata langa tine, la subrat, intre picioare.

Deshidratarea. Cand e canicula pierzi sodiu si potasiu din corp, alaturi de multa apa. Ti-e seta, urinezi mai rar, gura si limba sunt uscate. Te simti dezorientat, ti-e rau, ai ameteli. Stai la umbra, bea ceva cu zahar si sare, dar nu in exces.

Eruptii cutanate. Daca ai caldura mare si umiditate mare pielea are de suferit. Glandele care te ajuta sa transpiri se blocheaza, porii sunt inchisi din cauza acestor blocaje, transpiratia nu mai are pe unde sa iasa si apa eruptiile cutanate. De obicei le vei vedea la subrat, la gat, umeri, sub sani, la stinghia piciorului. Ca sa le eviti poti sa porti haine usoare, absorbante din bumbac.

Arsurile solare. Daca stai prea mult la soare cand e canicula, la orele amiezii, te vei alege cu arsuri solare urate. Pielea devine rosie, te mananca, te doare, e foarte calda la atingere. Apar durerile de cap, febra, starea de rau, greata, apar si basicute. Cancerul de piele este cea mai grava afectiune ce poate urma unor arsuri solare. Lasa basicile in pace, nu le sparge, bea cat mai multa apa, aplica o crema de protectie solara cu SPF 30 cel putin, poarta haine lejere, poarta palarie mereu, sapca macar.

Lesin. Esti deshidratat de la canicula, la creier nu mai ajunge asa de mult sange, ai ameteli si lesini usor daca nu vei cauta sa stai la umbra si sa te hidratezi rapid. Ca sa te obisnuiesti cu un loc cu temperaturi mai mari trebuie sa fi stat acolo cel putin doua saptamani. Daca simti ca lesini incearca sa te asezi, sa stai la orizontala, cu picioarele ridicate deasupra nivelului capului. Bea apa multa si cere ajutor medical daca vezi ca iti e foarte rau.

Edem de la caldura. Caldura in exces poate sa duca la inflamatii la nivelul degetelor, la nivelul gleznelor, la nivelul pielii apare senzatia de piele „care te tine”, stramta. Trebuie sa stai unde la racoare, sa ridici picioarele in sus.

Ritm cardiac crescut. Pe masura ce creste temperatura corporala ritmul cardiac este mult mai accelerat. Pielea primeste mai mult sange, se elibereaza mai multa caldura. Unele parti ale corpului uman ajung sa nu mai aiba asa de mult sange. Incepi sa te simti rau, sa obosesti rapid, mai ales daca ai de sustinut munca fizica si psihica.

Tensiune arteriala scazuta. Transpiratia insamna si pierderea de fluide si de electroliti. Vasele de sange se dilata ca sa te ajute sa transpiri mai mult. Tensiunea arteriala scade, incepi sa ai ameteli si chiar poti lesina. Daca ritmul cardiac nu e normal si inima nu poate pompa suficient sange se ajunge si la spitalizare.

Confuzie. Nu mai esti in stare sa te concentrezi si sa realizezi sarcini complicate. E nevoie de stat la umbra, de baut ceva care sa contina si putin zahar si sa nu fie acidulat. Daca esti in caldura si te simti confuz s-ar putea sa fi facut deja insolatie si trebuie sa te pui la adapost si sa ceri ajutor medical.

Infectii fungice. Umiditatea si pielea care sufera, porii care nu pot sa isi faca treaba bine pot sa fie locul perfect pentru infectii fungice, mai ales in zona picioarelor. Spala ciorapii frecvent, lasa picioarele fara ciorapi ori de cate ori poti.

Viata sexuala e afectata si ea. Fertilitatea masculina e afectata de caldura prea mare, numarul spermatozoizilor si mobilitatea spermatozoizilor scade simtitor. Pe de alta parte, cand e foarte cald si corpul e infierbantat nevoia de a intretine relatii sexuale s-ar putea sa creasca, deci e si o parte buna.

Mai putina mancare ca de obicei. Metabolismul incetineste mult cand e foarte cald in jurul nostru, dispare si pofta de mancare, ardem mai putine calorii si digeram mancarea mai incet, temperatura corpului este mai apropiata decat cea a mediului in care suntem. Nu e nevoie de foarte multe calorii ca sa ne mentinem temperatura corporala. Poti sa mergi la picnic, dar nu prea vei manca asa de mult ca in perioadele ceva mai reci, primavara, toamna.

Lasă un răspuns