eczeme tratamente

Dermatita atopica este o afectiune care se manifesta prin inrosirea pielii din zona afectata si prin mancarime locala. Apare mai frecvent la copii, dar o vedem si la adulti de orice varsta. Este o boala cronica, care se manifesta in „valuri”, revine, si e greu de tratat rapid. Poate aparea si febra, manifestari asemanatoare astmului. Nu exista tratamente care sa vindece complet dermatita atopica, insa se pot preveni mancarimile si roseata in exces.

Simptomatologia asociata dermatitelor atopice este variata si poate fi comuna unei anumite persoane. De la piele uscata, senzatie de mancarime permanenta, mai ales noaptea, zone inrosite, la maini, picioare, genunchi, gat, piept, pleoape, fata, scalp, pana la umflaturi usoare, pline de fluid, piele care se „crapa” usor, piele inflamata in anumite zone, toate pot sa apara.

Dermatita atopica apare in special inainte de varsta de cinci ani si persista pana in adolescenta si in viata de adult. Apare si dispare, e tratata si efectele sunt de scurta durata pentru ca iar se manifesta cu putere.

Diagnosticarea e complicata, se fac analize, se observa pielea, se verifica istoricul medical al pacientului. Doar dermatologul cu experienta va putea sa isi dea seama daca e dermatita atopica sau alt tip de dermatita, afectiune a pielii. Alergiile la alimente pot sa fie una dintre cauzele aparitiei dermatitelor atopice, insa cauza exacta poate fi si pielea deshidratata, cu probleme, iritantii, substantele folosite la spalat, igiena, materialele care ajung sa ia contact cu pielea, lenjeria intima, schimbarile hormonale.

Tratamentele pentru dermatitele atopice vor fi diverse si combinate de multe ori pentru ca acest tip de dermatita e una persistenta. Chiar daca pare ca un tratament are efectele dorite s-ar putea peste o perioada sa ai nevoie iarasi de tratamente, altele, pentru ca revine roseata si mancarimea locala.

Se recomanda creme cu anumite substante care impieda mancarimea excesiva si care ajuta la repararea pielii, creme corticosteroide, cele de hidratare, cremele cu inhibitori ai calcineurinei. Si cremele cu antibiotice vor fi bune, daca e vorba de infectii locale cutanate, de infectii bacteriene puternice. Medicamentele pentru inflamatiile locale se vor prescrie si ele, la fel si tratamentele moderne pentru astfel de dermatite, cele injectabile cu anticorpi monoclonali, dar doar in cazurile in care e intalnita dermatita atopica severa, acuta.

Corticosteroizii topici, bandajele umede aplicate local, terapia cu lumina, lumina naturala de la soare, cu expunere controlata, expunere la ultraviolete A, UVA, la ultraviolete B, UVB, ar putea ajuta foarte mult la tratarea mai rapida a dermatitelor atopice. Importanta e rehidratarea cu diverse creme si administrarea in paralel de anti-histaminice daca e vorba si de alergii ce duc la dermatite atopice.

Lasă un răspuns