Dementa este cea mai de temut afectiune a persoanelor in varsta. Boala a creierului, dementa are simptome usoare la inceput, pierderi de memorie, probleme de memorie care se agraveaza progresiv si afecteaza si alte parti ale creierului.

Raportat la frecventa aparitiei tipurilor de dementa, dementa cu Corpi Lewy este pe locul doi daca ne referim la dementa progresiva, pe primul loc fiind boala Alzheimer. Corpii Lewy se dezvolta destul de repede si afecteaza intr-o proportie covarsitoare creierul pacientilor. Tratamente pentru dementa cu Corpi Lewy exista, dar trebuie administrate inca din primele faze ale bolii, fara a avea garantia vindecarii.

Simtomele dementei cu corpi Lewy apar progresiv si se acutizeaza pe masura ce afectiunea nu e diagnosticata si tratata. La inceput sunt halucinatii vizuale, forme, animale, oameni, apar halucinatii auditive, oflactive sau tactile, dupa care pacientul se poate trezi cu miscari ale membrelor ca la boala Parkinson, se manifesta rigiditatea musculara, tremurul, imposibilitatea miscarilor naturale, normale pe o anumita distanta. Sistemul nervos central e si el afectat direct, tensiunea arteriala, pulsul si transpiratia nu mai sunt in limite normale, apar stari de rau, imposibilitatea controlului asupra vezicii urinare, probleme cu digestia si constipatiile.

La pachet cu toate simptomele deja descrise avem si probleme cognitive agravate, ca la boala Alzheimer, confuzie, deficit de atentie, probleme vizuale-spatiale, pierderi de memorie, probleme cu somnul, miscari prea multe necontrolate in timpul somnului. Atentia e fluctuanta, nu te poti concentra, comunicarea e imposibila, se manifesta adesea si depresia, apatia, nu mai exista motivatie deloc.

Cauzele dementei cu Corpi Lewy sunt cunoscute. E vorba despre o acumulare anormala de proteine in corpii Lewy, acelasi tip de proteina asociata cu boala Parkinson. Cam toti pacientii care ajung sa aiba Corpi Lewy formati au si probleme tipice bolii Alzheimer.

Factorii de risc asociati dementei cu Corpi Lewy ar putea fi: varsta, la peste 60 de ani riscul e mai mare, sexul, barbatii pot prezenta aceasta forma de dementa in mai multe cazuri decat femeile, istoricul familial, prezenta membrilor din familie cu boala Parkinson sau cu dementa cu Corpi Lewy. Complicatiile ce pot aparea sunt de la dementa severa la comportamente agresive, depresie, riscul crescut de ranire, de cazaturi, tremur puternic in tot corpul. Se ajunge in cazuri rare si la deces la sapte sau opt ani de la debutul simptomatologiei.

Diagnosticarea dementei cu Corpi Lewy se va face doar in cabinetele de specialitate, vor fi recomandate numeroase teste si analize, pacientul va fi trimis la specializari multiple. Se incepe cu examinare neurologica si fizica, se cauta semne clare de Parkinson, de atac de cord, accident vascular cerebral, tumori, alte afectiuni grave. Se vor testa reflexele, puterea, musculatura, mersul, miscarile oculare, echilibrul, simturile. Se va continua cu testarea memoriei, gandirii, se vor recomanda analize de sange pentru a se depista daca discutam despre deficienta de Vitamina B-12 sau de o glanda tiroida cu activitate scazuta. La nevoie se va face RMN, CT, tomografii speciale. Se va evalua si calitatea somnului, functionarea inimii si a circulatiei sangelui in organism.

Dupa diagnosticare urmeaza prescrierea tratamentelor pentru dementa cu Corpi Lewy. De la inceput trebuie sa se stie ca nu exista tratamente care sa vindece complet acest tip de dementa periculoasa. Poti doar sa imbunatatesti starea de sanatate generala a pacientului si sa reduci din „puterea” de manifestare a simptomatologiei.

Ca medicamente se vor administra inhibitori de colinesteraza, care vor creste numarul neurotransmitatorilor, vor disparea treptat problemele cu halucinatia, substante care au efect in cazul bolii Parkinson, antipsihotice. Toate au si efecte secundare periculoase, asa ca intotdeauna se va respecta dozajul recomandat si se vor lua doar la recomandarea medicului.

Foarte bine functioneaza si terapiile in tratarea dementei cu Corpi Lewy. Ele sunt primele folosite pana la medicamente si au rezultate destul de bune pe termen lung. Trebuie sa inveti sa tolerezi simptomatologia, sa te obisnuiesti cu ea, sa o accepti pana la urma. E bine sa modifici mediul in care stai daca suferi de dementa cu Corpi Lewy, sa reduci zgomotul, aglomeratia, dezordinea, nu trebuie sa existe cineva care sa corecteze mereu bolnavii de acest tip de dementa. E nevoie insa de validare, de sustinere permanenta din partea celor care au grija de oamenii cu dementa cu Corpi Lewy.

Zilnic va fi nevoie de rutine, de un orar clar, de sarcini simple de indeplinit. Toate sarcinile vor fi indeplinite etapizat si pacientii se vor concentra pe succes si pe ce a mers bine de fiecare data. Structura si rutina de zi cu zi poate reduce din confuzia celor cu dementa cu Corpi Lewy.

Lasă un răspuns