febra cauze

Te-ai confruntat si tu cu ea. Apare cand iti e lumea mai draga si te panichezi de fiecare data cand ai si un termometru la indemana. E vorba despre febra, care este mai mult decat un simptom al unei afectiuni sau al unei infectii.

De fapt, febra este declansata de o serie de mecanisme complexe ce au legatura cu sistemul imunitar si cu raspunsul sau atunci cand apare un virus sau o bacterie, microbi in organismul nostru. Tratamente pentru febra sunt, atat din medicina alternativa, cat si din cea bazata pe medicamente de sinteza.

Cand esti sanatos temperatura corporala este in jurul valorii de 37 de grade Celsius. Tot ce depaseste 37 grade Celsius e considerat febra si la mijloc s-ar putea sa fie un virus sau o infectie. La o temperatura corporala de peste 38 grade Celsius discutam despre febra usoara, dar la peste 39.5 grade Celsius avem febra mare. Inainte de rasarit corpul uman s-ar putea sa aiba o temperatura mai scazuta, seara temperatura va creste natural, dar nu cu foarte mult daca suntem sanatosi. Copiii au febra doar daca au peste 38 grade Celsius temperatura masurata rectal si 37.5 grade Celsius, temperatura masurata oral.

Si da, temperatura corporala variaza in functie de zona in care e masurata. De pilda, daca masuram temperatura rectal vom avea o temperatura mai mare decat la nivelul pielii. Temperatura masurata oral sau la subtrat este temperatura corecta a corpului si e mult mai simplu si mai comod de masurat. Febra este de fiecare data un raspuns la stimularea sistemului imunitar.

Cand apare febra, microbii, virusurile sau bacteriile nu se mai pot replica, pentru ca sunt sensibile la variatii mari de temperatura, corpul lupta mai eficient cu infectia si sistemul imunitar va iesi mereu castigator. Si alcoolul sau amfetaminele vor determina temperaturi corporale ridicate. Mai avem si febra ambientala, de mediu, de exemplu cand facem insolatie.

Hipotalamusul, de la baza creierului uman, este termostatul corpului nostru. Substantele chimice denumite pirogeni il stimuleaza si determina modificari de temperatura corporala. Odata detectate aceste substante imediat corpul retine si produce mai multa caldura, de unde si febra tipica. Copiii fac febra mai mare si mai rapid, pentru ca sistemul lor imunitar nu are experienta cu microbi, virusuri, bacterii etc.

Desi ajuta organismul nostru sa lupte cu afectiunile, infectiile, febra prea mare poate sa dea peste cap functiile vitale si sa ingreuneze recuperarea rapida. Cand avem febra mare proteinele si grasimile sunt expuse la temperaturile acestea, de unde si functionarea incorecta a metabolismului si a intregului organism, lipsa de energie etc.

Febra mare prelungita duce la stres celular, la necroze, delir, convulsii, insa hipotalamusul are grija sa mentina o limita si la aceste temperaturi mai mari.

Orice febra vine la pachet cu simptome tipice: frisoare, dureri de cap, de corp, de membre, oboseala cronica din senin, transpiratie constanta sau intermitenta, piele inrosita si fierbinte.

Cauzele probabile ale febrei sunt infectiile acute, raceala, gripa, dureri si infectii la urechi, bronsite, rosu in gat, infectii ale tractului urinar, mononucleoza.

In cele mai multe situatii febra trece de la sine sau o putem ajuta cu medicamente speciale pentru febra. Insa febra prea mare lasata netratata mult timp va duce la probleme la nivel cerebral si chiar la deces, la cedarea unor organe interne vitale.

Febra mare se manifesta frecvent prin: transpiratie abundenta pe o perioada lunga de timp, frisoane puternice, deshidratare, dureri de cap mari, de corp, iritatii ale pielii, lipsa poftei de mancare, slabiciune in tot corpul, stare de greata, varsaturi. Complicatiile ce pot sa apara in cazul unei febre mult prea mari vor fi: probleme de respiratie, confuzie si delir, dureri de cap de care nuh mai scapi, pierderea cunostintei, dureri mari de cap, piept, stomac, dureri la mictiune, inflamatii, gat intepenit, pierderi de urina.

Si cum scapam de febra, cum o scadem? Evitam efortul, stam in pat, nu ne imbracam foarte gros pentru ca vom transpira si mai tare, facem o baie fierbinte, luam medicamente care scad febra, de exemplu paracetamol-la copii se pot administra medicamentele si pe cale rectala.

Cel mai important sfat daca vrei sa scazi febra la cei mici si la tine: bea cat mai multe lichide neindulcite, ceaiuri caldute, odihneste-te cat mai bine si lasa sistemul imunitar si organismul sa isi faca treaba si sa scape de pericolul ce a dus la declansarea febrei.

Inainte de orice fel de tratamente mergi la medic pentru diagnosticare si pentru reteta, pentru sfaturi de specialitate si nu presupune ca febra va trece de la sine, evita sa iei medicamente pe termen lung fara a te sfatui cu medicul tau. Daca febra mai cedeaza continua sa iei medicamentele recomandate pana cand temperatura corporala revine la normal. Si nu uita sa o iei mereu, cat mai des, pe toata perioada tratamentelor.

Lasă un răspuns