Intepaturile de tantari apar de regula vara, atunci cand numarul insectelor este deosebit de mare si nu prea ai cum sa te feresti de ele cand esti in afara locuintei si te plimbi prin parc, prin zone verzi. Odata ce tantarul a reusit sa te „piste” locul unde s-a produs leziunea pielii se inroseste, apar mancarimi si usturimi. Orice intepatura de tantar este foarte periculoasa, mai ales ca tantarii pot sa poarte foarte usor virusuri ce infecteaza indivizii intepati. Tratamentele pentru intepaturile de tantari sunt la indemana oricui si in general in cateva zile scapi de toate simptomele asociate acestor intepaturi periculoase.
Stii ca ai fost intepat de un tantar cand apar „basici” de culoare alba care se inrosesc, cand ai mancarimi puternice si chiar dureri in locul intepaturii. In timp veziculele se intaresc, vezi un punct in mijlocul loc, semn ca tantarul respectiv a reusit sa introduca acul sau pana la vasele de sange. In cazuri extreme manifestarile intepaturilor de tantar pot ajunge pana la zone mari inrosite din senin, febra usoara, urticarie si noduli limfatici inflamati.
Cele mai multe simptome ale intepaturilor de tantari apar atunci cand tantarul isi lasa saliva la nivelul pielii si sistemul imunitar intra in actiune incercand sa ne apere de pericolele posibile din acea saliva. Tantarii isi aleg victimele in functie de transpiratie si de mirosul corporal, de chimicalele din transpiratie. Unele persoane nu sunt intepate deloc, in vreme ce altele nu pot sa stea deloc intr-un loc plin de tantari.
Bolile transmise de tantari sunt cea mai mare problema. Pentru ca merg de la om la om si isi folosesc acele ca sa ajunga pana la vasele de sange, tantarii pot foarte usor sa ne infecteze oricat de sanatosi am fi. Boala Lyme este cea mai periculoasa dintre ele, este mortala in anumite contexte, insa mai putem sa ne trezim cu malarie, cu febra Dengue, cu febra West Nile, dar si cu encefalite virale, cu Virusul Jamestown Canyon.
Tratamente pentru intepaturile de tantar nu sunt foarte multe, dar sunt eficiente de fiecare data. Poti folosi creme si lotiuni, paste cu hidrocortizon pentru calmarea mancarimii, celebrele alifii chinezesti, dar poti sa pui pe zona afectata si praf de copt cu apa, facut sub forma de pasta mai groasa. Compresele reci sunt eficiente si ele, antihistaminicele vor preveni reactiile puternice la intepaturile de tantar. Plus ca scapi si de senzatia de mancarime de la nivelul pielii. Cremele naturale anestezice si cele care hidrateaza pielea si ajuta la calmarea mancarimilor vor fi excelente. Chiar si crema de galbenele poate face minuni si pentru inteparturile de tantari.