ureche tiuit

Tiuitul urechilor sau tiuitul in urechi este un simptom, nu o afectiune, care se manifesta prin perceperea unor sunete desi acestea nu exista in mediul extern. Sunetul poate fi foarte puternic sau poate fi aproape imperceptibil, dar deranjant. Unii pacienti au acest tiuit in ambele urechii, altii il aud doar intr-una singura. In cazurile mai grave tiuitul provoaca probleme la job, nu permite odihna normala si somnul devine aproape imposibil din cauza acestui stimul nedorit.

Stii ca ai probleme cu sistemul auditiv daca apare acest tiuit foate neplacut in urechi. Sistemul auditiv include urechea, nervii si partea din creier unde se proceseaza sunetele. Sunt multe afectiuni care pot duce la aparitia tiuitului in urechi, insa cea mai frecventa e pierderea auzului indusa de zgomot. Tiuitul poate fi continuu, poate sa aiba frecvente diferite, poate sa apara si sa dispara si sa se mentina luni sau ani.

Din pacate nu exista vreun tratament-minune care sa ne scape definitiv de tiuit odata ce acesta s-a instalat. Scopul tratamentelor de ameliorare este unul singur: managementul perceptiei sunetului in capul pacientului. Practic se doreste imbunatatirea calitatii vietii.

Protezele auditive pot fi un tip de tratament adecvat pentru tiuit. Pierderea auzului are ca simptom si tiuitul permanent in urechi. Daca ne pierdem auzul creierul nu mai stie cum sa interpreteze inputul audio si o face exact asa cum proceseaza frecventele. Cu cat auzi mai bine cu protezele auditive si ai sunetul din exterior amplificat, cu atat nu vei mai da atentie tiuitului si acesta va disparea treptat.

Mai sunt si aparate speciale minuscule sau aparate de mari dimensiuni care se introduc in ureche si care emit sunet „alb”, sunet „roz” sau sunete ambientale. Daca nivelul de sunete ascultate este mai mare decat cel al tiuitului acesta ajunge sa se piarda in fundal.

Terapia comportamentala se poate folosi cu succes daca suferim de tiuit in urechi din cauza stresului emotional, anxietatii, insomniei, din cauza depresiei. Terapeutul ne va ajuta sa ne obisnuim cu prezenta tiuitului si sa nu il mai lasam sa ne afecteze viata.

Managementul tiuitului progresiv este foarte eficient mai ales la cei care au luptat in razboi, pe fronturi si au avut foarte multe episoade in care s-au confruntat cu sunete extrem de puternice. Se pot adauga antidepresive si medicamente impotriva anxietatii, dar si exercitii regulate zilnice si tratamentele pentru somn si pentru sistemul nervos vor reduce din tiuitul perceput.

Lasă un răspuns