Frecventa aparitiei alergiilor in viata nostra creste odata cu inaintarea in varsta. Alergiile sunt niste reactii exagerate ale corpului uman, dupa ce acesta a intrat in contact cu substante din mediul in care traim. Sistemul imunitar se activeaza si reactioneaza puternic impotriva lor, vazandu-le ca pe niste substante straine periculoase. Alergenii, substantele care provoaca alergii, pot ajunge in organism prin inhalare, ingerare sau prin contact direct cu pielea noastra.
Pentru ca au un impact major asupra activitatilor din viata de zi cu zi, alergiile trebuie tratate imediat si luate in serios ori de cate ori apar in viata noastra…
Nu orice substante pot provoca alergii. Sistemul imunitar uman e in stare sa faca diferenta intre diverse substante pe care le intalneste, dar cateodata mai da si „rateuri”. Asa apar alergiile. Alergenii la care reactioneaza imediat sistemul nostru imunitar sunt polenul, acarienii de praf si sporii mucegaiului, proteinele din corpul animalelor, latexul, proteine din alimente banale, oua, lapte, arahide, soia, grau, metale diverse, de exemplu nichel, cobalt.
Persoanele care pot dezvolta mai rapid o reactie alergica sunt cei care sufera de astm, care au in familie alergii diverse, care au alergii de cand sunt mici. Cele mai frecvente manifestari alergice includ: stranutul, nasul infundat, mancarime la nivelul nasului, dificultati in respiratie, eruptii pe piele, prurit, iritatii, varsaturi, diaree.
Diagnosticarea e relativ usoara si se bazeaza pe observatie, pe un interviu cu pacientul si pe o observare atenta a reactiilor acestuia si notarea lor intr-un jurnal personal. Se mai fac teste de piele, teste de sange, se observa istoricul medical, genetic.
Care ar fi tratamentele specifice pentru alergii?
- Medicamente care reduc raspunsul imunitar exagerat. Asa nu mai avem simptome atat de puternice la orice alergie banala, sistemul imunitar e invatat sa reactioneze cu precautie cand mai intalneste alergeni. Se vor lua pastile, siropuri, spray nazal, picaturi de ochi, in functie de alergia diagnosticata. Antihistaminicele sunt cele mai utilizate;
- Imunoterapie. Se vor face infectii cu extracte de alergeni purificate, si asta vreme de cativa ani. Anumite pastile se plaseaza sub limba pana la dizolvare, mai ales daca avem alergie la polen;
- Epinefrina de urgenta. Cand alergia e severa va fi nevoie de injectie cu epinefrina. Injectia reduce din simptomatologia asociata pana cand se va administra un tratament specific in ambulator;
- Teofilina si antagonisti ai receptorilor de leucotriena. Doar pentru astm si are efect imediat;
- Cortizol si evitarea contactului cu substantele care declanseaza alergii.
Si inca un lucru important: alergiile nu se vor vindeca total, doar le putem preveni, ne dorim doar ameliorarea simptomatologiei si doar cu medicamente recomandate de catre un medic specialist.