Bacteriile si virusurile ne pot imbolnavi intr-o secunda de neatentie. Sunt foarte contagioase, se transmit usor de la om la om si ne pot schimba viata radical, daca ajungem sa facem boli grave din cauza lor. Preventia este mai importanta decat tratarea afectiunilor ce survin unor infectari, asa ca trebuie sa cautam toate mijloacele posibile pentru a evita orice contact cu bacterii si virusuri periculoase.
Cand a fost ultima data cand te-ai imbolnavit? Luna trecuta, saptamana trecuta sau poate citesti acest articol din pat, te simti rau. Nimeni nu poate anticipa momentul in care o bacterie sau un virus mai ciudat ajunge sa puna stapanire pe corpul nostru. Anual sunt milioane de infectari pe tot globul si cele mai multe cazuri care ajung sa se prezinte la medic implica si tratamente si, uneori spitalizare.
Pe cat de mici si de neinsemnate sunt, pe atat de periculoase pot deveni niste bacterii sau virusuri care nu sunt luate in serios. Avem cazul SARS-CoV-2 si pandemia de COVID-19, care ne-au demonstrat ca o serie de celule foarte mici pot sa distruga tot ce am reusit sa realizam intr-o viata de om. Si intrebarea fireasca este: cum ne putem proteja cat mai simplu de infectari? Raspunsul este nuantat si poate fi gasit in randurile ce urmeaza.
- Igiena mainilor. Cea mai simpla metoda de preventia este igienizarea mainilor. Apa fierbinte, sapun de calitate, substante dezinfectante speciale pentru maini si pentru piele sensibile. Se mai pot adauga tratamente specifice ale pielii cu diverse creme de protectie sau geluri speciale. Important este sa ne igienizam mainile corect, cat mai des, de fiecare data cand am pus mana pe suprafete, obiecte atinse in mod frecvent si de altii. Ne vom face un obicei de a tine mainile departe de fata, de nas cand suntem afara si de a incerca sa ne spalam rapid pe maini ori de cate ori avem ocazia.
- Igiena respiratorie. Alta regula foarte importanta: cand tusesti, stranuti, acopera neaparat nasul si gura cu un servetel, cu o batista sau cu propriul cot. Daca ai acoperit gura si nasul cu mana incearca sa te speli imediat cu apa si sapun timp de 20 de secunde sau sa folosesti substante de igienizare pe baza de alcool imediat. Asa nu raspandesti microbi, virusuri si nu risti sa imbolnavesti si pe altcineva. In timpul stranutului, al tusitului eliminam particule fine de lichide specifice corpului uman incarcate cu un anumit „arsenal” viral, in functie de cat de bolnavi suntem. Toate picaturile de saliva si secretiile nazale care parasesc narile noastre ajung in aer si de acolo pot infecta rapid pe altcineva care le inspira fara sa vrea.
- Fara antibiotice luate „dupa ureche”. Evitati sa luati antibiotice la orice raceala, nu vor avea niciun efect. Antibioticile luate fara rost nu vor face decat sa distruga raspunsul imunitar la anumiti virusi si pe viitor sa avem bacterii, virusuri care vor rezista la „atacul” antibioticelor de care va fi nevoie doar in cazuri grave. In locul lor puteti lua tratamente bazate pe antiinflamatoare, pe pastile pentru dureri de cap, daca exista, pe spray pentru nas infundat etc.