Ovulatia este o faza a ciclului menstrual lunar in care un ovul matur este eliberat de ovar, asteptand sa aiba loc fertilizarea. Fiecare femeie are milioane de ovule imature inca de la nastere care asteapta sa fie eliberate de-a lungul vietii, lunar, odata ce sunt mature. In timpul ovulatiei, ovulul calatoreste prin trompele uterine. Daca intalneste celule reproducatoare masculine, spermatozoizi, are loc fertilizarea. La cateva saptamani de la inceperea menstruatiei are loc si ovulatia. Cum iti dai seama momentul exact cand incepi sa ovulezi? Organismul uman iti transmite mai multe semnale pe care, daca le interpretezi corect, stii momentul aproximativ in care incepe ovulatia.

Cum se simte ovulatia? Depinde de la femeie la femei. E clar ca inainte si dupa ovulatie nivelul hormonilor se modifica. Unele femei au simptome tipice ovulatiei si la cinci zile dupa ce a inceput efectiv ovulatia sau chiar imediat dupa ce a debutat. Simptomele dispar la o zi dupa finalizarea ovulatiei lunare.

In general fetele si femeile stiu cand ovuleaza si invata de-a lungul timpului sa isi depisteze la timp momentul in care devin fertile, mai ales daca vor sa conceapa un copil. Ca sa nu fii luata prin surprindere si sa stii mereu cand esti deja la ovulatie poti tine cont de cateva semne clare care anunta mai mult ca sigur inceputul ovulatiei tale.

Mucus cervical modificat. Cand esti aproape de ovulatie produci mai mult estrogen, de unde si modificarile la nivelul mucusului cervical, care devine clar, ca un albus de ou. In el spermatozoizii pot „inota” fara probleme catre ovulul eliberat in timpul ovulatiei. Cel mai simplu sa determini daca esti sau nu la ovulatie este sa „colectezi” putin mucus din interiorul vaginului si sa vezi ce fel de consistenta are, daca e alunecos si „umed”, lipicios, atunci esti in faza de fertilitate maxima.

Simtul oflactiv accentuat. In a doua parte a menstruatiei s-ar putea sa te trezesti cu un miros mai fin, sa simti mai bine chiar si cele mai subtile arome. Asta e semn clar ca esti la ovulatie. Corpul feminin va fi atras mai tare de feromonul masculin cu scopul de a avea loc perpetuarea speciei la un moment dat. Daca ai miros mult mai bun in a doua parte a menstruatiei e bine sa te gandesti la ovulatie.

Sani sensibili si durerosi. Inainte si dupa ovulatie nivelul de hormoni eliberati in corp creste si scade brusc. De aici si senzatia de sani durerosi si cu sensbilitate mai mare la atingere. Daca nu suferi de alte afectiuni care determina acest tip de manifestare la nivelul sanilor stii ca esti deja la ovulatie sau ca esti foarte aproape de inceputul sau.

Durere suportabila, dar prezenta la nivelul abdomenului. Poti simti cand incepe ovulatia. Ai dureri la nivel abdominal, simti ca niste ace care iti trec prin abdomen pe o parte sau pe alta a acestuia. Durerea se numeste Mittelschmerz si poate dura cateva minute sau cateva ore. Apare si sangerarea vaginala usoara, starea de rau. Durerile dispar complet cand se termina ovulatia lunara.

Sangerare si scurgeri de culoare maronii. Foliculul care inconjoara si protejeaza ovulul se maturizeaza, creste si se rupe, de unde si sangerarea. Cand sangele se „invecheste” devine maro, de aceea scurgerile vaginale de la ovulatie pot avea o tenta de maro. Aceste sangerari ciudate dispar cand se termina ovulatia. Daca ele persista si dupa ce trece ovulatia e nevoie urgenta de o investigatie ginecologica si de analize.

Lasă un răspuns