De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi la baie si sa nu poti avea un scaun normal pentru ca are o consistenta mult prea tare? Potrivit statisticilor actuale, mii de persoane se confrunta lunar cu episoade de constipatie. Desi nu pare ceva atat de serios, constipatia cronica se poate instala destul de rapid si poate provoca probleme grave la nivelul colonului si la nivel rectal, anal. Care sunt cauzele sale si cum ne dam seama cand avem o constipatie si cand e doar o dereglare a tranzitului intestinal de moment? Raspunsul il veti descoperi in articolul de mai jos.
Constipatia apare ori de cate ori mergem la baie mult mai rar decat o facem in mod obisnuit. Cam toata lumea a trecut prin ea cel putin o data in viata, daca nu mai des. A nu se confunda constipatia cu o functionare normala a sistemului digestiv. Unii oameni pot sa aiba scaun o data sau de doua ori pe zi, altii la doua zile, altii la trei zile. Depinde de ce mancam, cata miscare facem, daca bem suficiente lichide, daca avem o alimentatie variata si adecvata, care sa ajute digestia corecta.
Dar cand au trecut mai mult de trei zile si nu ai mers la baie, nu ai avut un scaun normal, indiferent de cantitate, te astepti sa fii constipat. Deja din a patra zi scaunele devin tari si e foarte greu sa ai o defecatie normala.
Pe langa acest simptom clasic, prea putine scaune in sapte zile, stii ca esti constipat si atunci cand nu poti sa elimini spontan materiile fecale din colon si din rect, te chinuiesti sa le elimini si petreci prea mult timp pe toaleta. Constipatia se manifesta si prin materii fecale foarte tari, in care nu exista aproape deloc apa, dar si scaune cu o cantitate redusa de materii fecale.
Senzatia ca mai e ceva in rect, in colon si ca nu „ai iesit” in totalitate e comuna pentru constipatia cronica. Se adauga si balonarea frecventa si gazele intestinale care parca nu se mai opresc si provoaca temutele crampe care-ti dau ziua peste cap. De cele mai multe ori e nevoie de ceva „ajutor” ca sa poti elimina materiile fecale: laxative de contact, solutii speciale pentru inmuierea scaunului si evacuarea lui rapida.
De ce ajungem la constipatie? Pentru ca ne schimbam regimul alimentar, schimbam activitatile zilnice, nu avem destule fibre in dieta noastra, mancam multe produse lactate, suntem sedentari. Stresul, evitarea defecatiei in momentul in care apare senzatia pentru ca suntem la birou, de exemplu, prea multe laxative luate, antiacidele cu mult calciu si aluminiu, toate duc la o constipatie serioasa. Problemele cu nervii si muschii, tesuturile sistemului digestiv, sarcina, cancerul de colon, hipotiroidismul pot fi pe lista de cauze ale constipatiei comune.
Cel mai simplu mod de a evita constipatia ramane consumul de fibre si de apa in cantitati mari, de legume si fructe, exercitiile fizice regulate ajuta, evitarea sedentarismului si a schimbarilor orelor cand mergem la baie.