Chisturile ovariene sunt saculeti sau pachetele umplute cu lichid aparute in interiorul ovarelor sau pe suprafata lor. Ovarele sunt cele care adapostesc ovulele, eliberate lunar in functie de ciclul menstrual al fiecarei femei. Multe femei ajung sa dezvolte chisturi ovariene in timpul vietii, unele nefiind insotite de vreun simptom si nefiind periculoase. In cateva luni, cele care nu sunt periculoase dispar de la sine in cateva luni, fara tratamente.
Mai periculoase devin cele care se rup si cauzeaza diverse simptome. Pentru ele exista tratatemente de urgenta si tratamente medicamentoase speciale, dar care vor fi stabilite doar dupa un consult medical de specialitate.
Chisturile ovariene care sunt marite si ajung sa se rupa sunt cea mai mare temere a medicilor ginecologi. Pentru ca se afla intr-o zona atat de sensibila, aceste chisturi devin si mai periculoase atat pentru sanatatea femeii, cat si pentru sanatatea sistemului reproducator si pentru posibilitatea de a avea urmasi mai departe in viata.
Simptomele care anunta prezenta chisturile ovariene sunt dureri la nivel pelvian, in zona unde se afla chistul, senzatie de balonare, de plin si de greutate in abdomen, flatulenta, stare de rau, greturi, varsaturi, febra, modificari ale respiratiei.
Cauzele chisturilor ovariene se pot datora ciclului menstrual si se numeste chisturi functionale. In fiecare luna ovarele au niste structuri asemanatoare chisturilor in fiecare luna numite foliculi. Foliculii sunt raspunzatori cu productia de estrogen si progesteron si elibereaza ovulele la ovulatie. Daca insa foliculul creste si tot creste si dupa ce se termina ciclul menstrual se ajunge la chist functional.
Aici avem doua tipuri de chisturi: foliculare, aparute cam la jumatatea menstruatiei, cand foliculul nu se rupe sau nu elibereaza ovulul si continua sa se dezvolte necontrolat, chisturi corpus luteum, aparute cand avem ovul eliberat din folicul, incepe productia de estrogen si progesteron pentru conceptie, dar se acumuleaza fluid in folicul si asa apare chistul. Chisturile functionale nu pun probleme majore si dispar de la sine dupa doua sau trei menstruatii consecutive.
Dar mai pot exista si chisturi dermoide ovariene, care contin tesut, dinti, par, piele, pentru ca se formeaza din celulele embrionare, chistadenoamele, dezvoltate pe suprafatea ovarelor, umplute cu apa sau cu mucozitati. Putem aminti si despre endometrioame, aparute ca urmare a unei afectiuni ce determina celulele endometriale uterine sa creasca dincolo de uter, unele tesuturi se ataseaza de ovare si formeaza o escrescenta.
Factorii de risc care pot mari sansele de aparitie a chisturilor ovariene sunt dezechilibrele hormonale, sarcinile, endometrioza, infectii pelviene serioase, existenta unor chisturi ovariene in trecut.
Diagosticarea nu este complicata. Se incepe cu un test de sarcina in cabinetul ginecologic, care va dindaca daca e vorba de chisturi corpus luteum, se continua cu ultrasunete la nivel pelvian, vaginal, cu laparoscopie, analize de sange specifice, care vor cauta sa depisteze valori crescute ale proteinei antigen cancer 125 (CA 125)
La final se vor decide si tratamentul adecvat. El ar putea sa varieze in functie de varsta, de tipul si de marimea chisturilor, de simptomatologia prezentata si descrisa. Pentru inceput, daca nu sunt simptome foarte grave se va urmari evolutia chisturilor ovariene, se vor repetata vizitele medicale la cateva saptamani, se vor recomanda ultrasunete la nivel pelvian cu frecventa mai mare.
Ca medicamente se vor putea prescrie contraceptive hormonale, care sa previna reaparitia chisturilor ovariene. La interventie chirurgicala se ajunge cand chisturile sunt prea mari, sunt prea vechi, nu sunt functionale, tot cresc, continua sa apara si sa se mentina si dupa doua sau trei cicluri menstruale, apar dureri mari.
Unele chisturi se vor extirpa fara sa fie nevoie sa fie scoase si ovarele. Dar daca ovarul e prea afectat de chist se poate scoate doar acela si cel sanatos sa ramana la locul lui fara probleme, perfect functional.
Cand se constata ca e vorba si de o masa canceroasa la nivelul chisturilor ovariane se va merge la medicul gineocolog specializat pe tot ce tine de cancer. In acea situatie nefericita se vor scoate organele sexuale principale, uter, ovare, trompe uterine si nu femeia nu va mai putea avea copii. Daca apar chisturile ovariene dupa menopauza medicul va recomanda cu siguranta operatia.