De-a lungul istoriei medicinei moderne am avut o multime de descoperiri si de momente de genialitate care au dus la o evolutie incredibil de rapida a medicinei asa cum o cunoastem noi astazi. Unele au fost uitate, pe altele le gasim in toate cartile de medicina, de istorie sau in cele de cultura generala. Pe cele mai importante le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Ca sa poti avea o medicina moderna in adevaratul sens al cuvantului ai nevoie de descoperiri si de inovatie, de cercetare de calitate in medicina si de un avans real intr-o directie noua. Toate lucrurile astea au fost intelege si puse in practica in momente cheie ale istoriei medicinei, momente despre care vei putea afla in continuare, parcurgand continuarea articolului nostru.
Vaccinurile-1796. Prima incercare de a face un vaccin a fost prin 1796, cand Edward Jenner a conceput vaccinul pentru variola in incercarea de a preveni raspandirea bolii si efectele sale dezastruoase la acea vreme. Popularitatea vaccinurilor a crescut pana spre inceputul anilor 1900, au mai aparut si alte vaccinuri pentru rabie, tuberculoza sau holera. In 200 de ani am scapat de variola, cea mai mortala boala cunoscuta de om pana atunci, si asta doar cu ajutorul vaccinarii. Toate vaccinurile au functionat cam pe aceleasi principii cu primele aparute, asta pana a venit mARN-ul si a aparut si SARS-CoV-2. Doua astfel de vaccinuri au fost aprobate si se folosesc astazi pe scara larga in incercarea de a castiga lupta nefiresc de grea cu SARS-CoV-2, noul coronavirus care face ravagii in toata lumea.
Anestezia-1846. Pana la folosirea primului anestezic general prin secolul 19, operatiile erau foarte rapide si nu aveau cum sa se intinda pe ore pentru ca pacientul nu putea fi sedat atat de mult, viata sa ar fi fost pusa in pericol. S-au tot facut experimente cu anestezice inca de acum mii de ani, insa cel care avea sa ofere lumii o anestezie excelenta a fost William T.G. Morton, in 1846. A folosit eterul ca anestezic in timpul operatiilor. Dar a aparut imediat si cloroformul, insa acesta era periculos. Din anii 1800 incoace au tot aparut si alte tipuri de anestezice mai sigure, permitand operatii complexe si evitand complicatii nedorite si decese.
Imagistica medicala-1895. Primul aparat pentru imagistica medicala folosea razele X, o forma a radiatiei electromagnetice, inventata din greseala in 1895 de Wilhelm Conrad Rӧntgen. Wilhelm facea niste experiente cu diversi curenti electrici care treceau printr-un tub din sticla. Primul spital cu departament de imagistica medicala din lume a fost in Glasgow.
Din 1955 am avut si ultrasunete pentru imagistica medicala de calitate, iar din 1967 am avut si computerul tomograf, extrem de important in medicina moderna. Anul 1973 a venit cu inventia lui Paul Lauterbur, cu imagistica bazata pe rezonanta magnetica nucleara, RMN-ul aparea si era foarte util. Aceasta inventie a fost cruciala pentru o imagistica detaliata si pentru depistarea oricaror anomalii aparute la organele interne.
Antibiotice-1928. Penicilina lui Alexander Fleming, primul antibiotic din lume, a deschis drumul spre alte antibiotice si medicamente care ne ajuta si astazi sa luptam cu bacteriile care ne ataca organismul. De abia prin anii 1940 descoperirile sale au fost recunoste de lumea medicala. Distributia in masa a fost realizata de catre Howard Florey si de catre Ernst Chain. Dar cu timpul bacteriile au devenit rezistente la antibioticele pe care le aveam deja, asa ca trebuie sa gasim mereu noi antibiotice care sa ne ajute sa castigam lupta cu bacteriile si microbii.
Transplantul de organe-1954. Primul transplant finalizat cu succes a fost in 1954, a fost un transplant de rinichi, realizat de doi medici specialisti in Boston. Ambii pacienti, donatorul si cel care a primit rinichiul au supravietuit interventiilor chirurgicale. In 1963 am avut primul transplant reusit de plamani, apoi a urmat unul de rinichi si pancreas, 1966, unul de ficat si inima, 1967. Procedurile de transplantare de organe au devenit din ce in ce mai complexe si mai inovative, in 1998 am avut si primul transplant de mana si in 2010 aveam deja primul transplant integral de fata umana.