In universul atat de ciudat al bolilor si afectiunilor medicale avem si o clasa de boli de care ne lovim mai mereu in viata de zi cu zi. E vorba despre bolile infectioase. Avem spitale, clinici, specialitati care se ocupa doar de bolile infectioase, sunt miliarde de pacienti diagnosticati anual cu astfel de boli.

Daca e sa le numaram s-ar putea sa ajungem la cifre destul de mari. Insa avem si cateva boli infectioase comune, cu incidenta extrem de mare in randul populatiei globale.

Bolile infectioase sunt produse de organisme celulare, microscopice, precum bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. Spre deosebire de alte tipuri de boli, cele infectioase se transmit foarte repede, sunt destul de greu de tratat daca se agraveaza si sunt periculoase pentru organismul uman.

 

In fiecare an sunt mii de cazuri de pacienti care dezvolta boli infectioase si care ajung si la internare. Din fericire unele sunt usor de tratat daca sunt diagnosticate la timp si pacientii nu raman cu sechele notabile in urma lor. Pe cele mai comune dintre bolile infectioase le vom analiza in randurile de mai jos.

  • Hepatita B. Este cea mai comuna boala infectioasa din lume, afecteaza peste 2 miliarde de oameni, adica un sfert din populatia globala. Se inflameaza ficatul si ajungem sa ne simtim rau, sa fim obositi, apar si complicatii, ciroza, cancer hepatic. Cum ficatul „filtreaza” toxinele si ne ajuta sa avem o digestie normala, odata infectat cu hepatita B vei avea o viata complicata si un sistem digestiv care te va deranja mereu;
  • Malaria. Apare in climatul tropical si subtropical, afecteaza mai mult copiii si e transmisa de tantari. In fiecare an sunt afectati de malarie peste 500 de milioane de oameni, apar si decese, cam 1-3 milioane. Tantarii sunt vectorii de transmitere, ei inteapa o persoana infectata si retransmit foarte usor boala in comunitati. Parazitul malariei ajunge in corpul uman si determina febra mare, stare de rau, afecteaza sistemul digestiv, apar frisoane si dureri musculare, dureri de cap;
  • Hepatita C. Sunt raportate doar 3-4 milioane de cazuri anual, 180 de milioane de oameni sufera de hepatita C. In timp duce la cancer hepatic si la ciroza hepatica. Se transmite prin sangele infectat si are o multitudine de simptome. Oboseala, febra, urina inchisa la culoare, scaune deschise la culoare, greata si varsaturi, scaderea poftei de mancare, icter si dureri de articulatii, toate sunt caracteristice hepatitei C;
  • Tuberculoza. Este cauzata de o bacterie gasita in plamani, care determina dureri si tuse puternica. Anual sunt raportate putin peste 8 milioane de cazuri. Tuberculoza e contagioasa si in multe cazuri devine fatala daca nu e tratata la timp.

Lasă un răspuns