Nu e niciun secret faptul ca persoanele in varsta ajung sa aiba foarte multe boli pe masura ce trec anii. Sistemul lor imunitar slabeste, organele interne si sistemele principale nu mai pot face fata stresului la care sunt supuse, cedeaza rand pe rand si au nevoie de sustinere permanenta.
Pacientii in varsta au si boli mai grave, mai rare, dar si boli comune, pe care le intalnim la toate persoanele varstnice. De la artrita pana la hipertensiune sau orbire, toate aceste afectiuni vor schimba definitiv viata pacientului batran si vor necesita tratamente specifice pentru o viata lipsita de griji ani buni.
Cand esti batran te astepti sa fii bolnav. Nu e obligatoriu insa sa fii bolnav la batranete. Sunt si multe cazuri de pacienti batrani care se confrunta doar cu afectiuni minore, care nu le afecteaza deloc viata de zi cu zi. Insa batranetea vine la „pachet” cu o multime de boli, simptome pe care nu le-ai mai avut pana atunci si multe vizite la medic, retete si medicamente prescrise.
Si e normal sa se intample asa. De cand ne-am nascut organismul este intr-un proces continuu de „distrugere”. Totul functioneaza foarte bine, in aparenta, pana pe la 30+ sau 40+ dupa care are loc o prabusire brusca pe masura ce ne apropiem de 60 de ani. Care ar fi cele mai des intalnite afectiuni cand am trecut bine de 60+?
Artrita. Se manifesta adesea prin dureri de articulatii, nu ne mai putem deplasa usor chiar si pe distante mici, prin inflamatii ce insotesc durerile prezente mai mereu. Sunt doua tipuri de artrite manifestate la batrani: osteoartrite si artrite reumatoide. Osteoartrita este mai frecventa in randul pacientilor in varsta. Cu cat esti mai batran, cu atat ai folosit mai mult articulatiile si ai sanse mai mari sa ajungi la medic din cauza durerilor foarte mari.
Hipertensiunea. Nici macar nu iti dai seama ca ai hipertensiune. Doar daca iti masori mereu tensiunea poti vedea daca ai sau nu asa ceva. Simptomatologia e rara si de multe ori ajungem la medic and tensiunea arteriala are valori mult prea mari. Anxietatea, durerile de cap foarte mari, durerile in piept, ritm cardiac neregulat, iata cateva simptome care anunta hipertensiunea. Aceasta afectiune este periculoasa pentru inima, pentru vasele de sange, pentru organele vitale, de exemplu pentru rinichi.
Orbirea. Odata cu varsta ne slabeste vederea si ochiul nu mai poate face fata stresului din momentul in care incercam sa vedem la distanta sau de aproape diverse obiecte, lucruri, persoane. Putem orbi din cauza degenerescentei maculare, din cauza unor acumulari, depozite care nu mai permit portiunii centrale din retina sa functioneze corect. Si vasele de sange care se dezvolta anormal sub macula pot duce de multe ori la orbire. Diabetul si glaucomul duc si ele la orbire mai ales daca persoana are si alte probleme preexistente la nivel ocular.