Insulina este un hormon foarte important din corpul uman. Ea regleaza nivelul glucozei din sange si previne aparitia diabetului in organismul sanatos. Atunci cand apare rezistenta la insulina si efectele sale nu mai sunt cele asteptate va fi nevoie de o interventie rapida pentru a nu se ajunge la complicatii nedorite si la diabet de tip 2. Tratamentele naturiste sunt eficiente atat timp cat exista si o evaluare si diagnosticare corecta din partea medicului, ele vor completa si vor ajuta tratamentele clasice, medicamentoase (nu se exclude vizita la medicul specialist).
Cand nivelul zaharului din sange este mult prea mare pancreasul elibereaza un hormon special, insulina. Insulina, odata eliberata in sange, nu va face altceva decat sa permita glucozei sa intre in musculatura, grasime, in tesutul hepatic, unde e folosita pentru stocare sau pentru energie. De fiecare data cand mancam ceva, dupa masa, nivelul zaharului din sange creste imediat, insulina ajunge in sange, glucoza dispare din sange si nivelul glicemiei e stabilizat. Sensibilitatea la insulina se refera la cat de sensibil e tesutul corpului la insulina. Daca ai sensibilitate scazuta la insulina vei fi diagnosticat cu rezistenta la insulina si riscul de a dezvolta un diabet de tip 2 e foarte mare.
Simptomatologia rezistentei la insulina seamana mult cu cea a prediabetului si a diabetului. Discutam despre foame foarte mare, sete mare, foame chiar si dupa masa, urinari frecvente, tremur la nivelul mainilor si picioarelor, senzatia de oboseala cronica permanenta, infectii tot mai frecvente fara o cauza clara, luare in greutate prea mare in perioada scurta
Dieta atent gandita si schimbarile la nivelul stilului de viata vor duce la controlul rezistentei la insulina si la gestionarea ei mai buna pe termen lung.
Rezistenta la insulina se manifesta foarte simplu: celulele corpului uman nu mai raspund atat de bine la insulina, deci tesuturile nu vor mai putea sa ia glucoza si sa o foloseasca atat de bine ca in trecut. Ca sa compenseze cumva pancreasul va pompa insulina pentru a tine nivelul glucozei din sange la un nivel normal cat de cat. Pe termen scurt e o actiune cu efecte bune, dar pe termen lung pancreasul nu va face fata unei asemenea cereri crescande. De aici si simptomatologia asociata prediabetului si diabetului de tip 2.
Cauzele rezistentei la insulina sunt numeroase si de obicei e vorba despre un cumul de factori, de la stil de viata si probleme ale mediului in care traieste individul pana la factori genetici. Multi factori vor contribui la sindromul metabolic, o disfunctie generalizata a corpului. Stii ca ai sindrom metabolic cand ai glicemia prea mare, niveluri scazute de HDL in sange, niveluri prea mari ale trigliceridelor, circumferinta taliei prea mare, tensiune arteriala marita.
Glucoza e stocata ca grasime in corp, de unde si greutatea mult prea mare, e foarte greu sa slabesti odata ce ai rezistenta la insulina. Mai grav este ca o viata sendentara si lipsa unei activitati fizice intense poate duce foarte usor la rezistenta la insulina-activitatea fizica regulata creste sensibilitatea la insulina si reduce inflamatia din corp.
Factorii genetici amintiti ar putea avea legatura cu istoricul familial, daca exista diabet de tip 2 in familie, daca sunt cazuri de rezistenta la insulina. Stresul acut si cronic duce de multe ori la rezistenta la insulina: cortizolul eliberat in cantitati mari va determina si probleme de sanatate, nivelul de glucoza si de insulina e prea mare, riscul de dezvoltare a rezistentei la insulina fiind foarte mare.
Pe lista de cauze probabile se adauga si: sindromul ovarelor polichistice, tensiunea arteriala crescuta netratata, diabetul gestational, boala ficatului gras, sindromul Cushing, apneea manifestata in timpul somnului.
Factorii de risc pentru rezistenta la insulina sunt obezitatea, greutatea prea mare, indicele de masa corporala peste 25, varsta, peste 45 de ani, diabetul prezent in familie, etnia, hispanicii, americanii indieni, americanii asiatici sau afro-americanii sunt mai predispusi, problemele cu tensiunea arteriala si cu tot ce tine de colesterol, istoricul unui diabet gestational daca au existat mai multe sarcini, atac de corp sau AVC prezent in istoricul medical, sindromul ovarelor polichistice.
Diagnosticarea rezistentei la insulina se va face in urma unor analize de sange tipice. De la hemoglobina A1c la FPG sau OGTT, trigliceride, colesterol toate vor ajuta la depistarea rezistentei la insulina.
Cat despre tratamentele naturiste pentru rezistenta la insulina, acestea exista intr-un numar destul de mare si isi dovedesc eficienta. Iata care ar fi cele mai populare astfel de tratamente:
- Turmeric-reduce glucoza din sange, are o multime de compusi complecsi antiodixanti. Se foloseste pudra sau radacina rasa de turmeric, se poat pregati ceai cu ele prin fierbere timp de 10 minute in 250 ml apa. La final se poate adauga si lamaie si miere pentru un gust excelent;
- Ghimbir-contine un antioxiant special, gingerol, ce contribuie la o mai buna metabolizare a glucozei si la cresterea sensibilitatii celulelor la insulina. Se pregateste ceai din ghimbir radacina, radacina se rade si se lasa la infuzat in 250 ml apa fiarta timp de cel mult 15 minute;
- Schinduf-semintele au fibre solubile de calitate, se reduce absorbtia glucozei in sange si creste sensibilitatea celulelor la insulina. Pulberea macinata se adauga in mancare, se poate face si ceai adaugandu-se o lingurita de seminte in 250 ml apa;
- Usturoi-creste sensibilitatea celulelor la insulina, are antioxidanti puternici. Se poate adauga in ceai, se amesteca si cu ghimbir pentru un efect mai puternic, gustul obtinut e mai placut;
- Ceai verde-regleaza nivelul glucoezi din sange, dar creste si sensibilitatea celulelor la insulina. O lingurita de ceai verde se adauga la 250 ml apa, se fierbe apa si se adauga ceaiul, se acopera si se infuzeaza cel mult 15 minute;
- Scortisoara-scade rezistenta la insulina, receptorii pentru glucoza din celulele muschilor devin mai „disponibili”. Scade si colesterolul total, LDL-ul, trigliceridele, scade si glucoza din sange;
- Seminte de chia-au indicele glicemic scazut, au si fibre de calitate, acizi grasi esentiali, nivelul de sange e mentinut mereu la valori normale. Reducerea rezistentei la insulina prin consumul de seminte de chia este dovedita de numeroase studii realizate deja pe pacienti care sufereau de aceasta afectiune, cu rezultate excelente cel putin pe termen scurt.