Urticaria cronica este o afectiune care se manifesta pe o perioada lunga de timp, peste sase saptamani si ale carei simptome pot sa apara si sa dispara pe parcursul a cateva luni sau chiar ani. Multa lume poate confunda urticaria cronica cu o alergie la ceva anume. Manifestarile sale clinice apar din senin, spontan sau pot fi cauzate de exercitii, de stres, caldura excesiva, de temperaturi prea scazute, sau de presiune. O dieta adecvata si echilibrata, din care sunt scoase anumite ingrediente si alimente, va ajuta la ameliorarea simptomatologiei.
Urticaria cronica este usor de depistat. Apar niste umflaturi si iritatii locale, senzatie de mancarime continua cutanata. Daca aceste mici umflaturi si mancarimele tot apar si dispar pe o perioada lunga de timp, peste sase saptamani, discutam despre urticarie cronica. Desi nu sunt cunoscute cauzele concrete ale urticariei cronice, aceasta afectiune se manifesta destul de des la toate categoriile de varsta si poate afecta somnul sau activitatile zilnice.
Inainte de a trece peste cauze probabile ale urticariei cronice, medicul va verifica daca nu exista alergii, boli autoimune, infectii care ar putea fi la un moment dat cauze ale urticariei cronice.
Simptomatologia urticariei cronice se completeaza de cele mai multe ori cu umflarea buzelor, pleoapelor sau a gatului, manifestarile cutanate isi pot schimba marimea, pot disparea si reaparea. Agravarea simptomatologiei apare cand exista caldura excesiva la nivel corporal, exercitii fizice intense, stres foarte mare.
Factorii de risc care pot duce la agravarea urticariei cronice ar putea fi iritanti din mediul inconjurator, sistemul imunitar slabit, factorii genetici. Infectiile virale, fungice, bacteriene sunt si ele pe lista factorilor de risc, la fel si problemele tiroidiene.
Din momentul in care ai urticarie cronica sistemul imunitar se activeaza, apar probleme cu hormonii nervilor, cu procesul de coagulare a sangelui.
Dieta pentru urticaria cronica e simpla si e la indemana oricui. Ce poti manca si ce nu poti manca daca te confrunti cu simptomatologia tipica afectiunii amintite?
- Alimente si ingrediente care nu favorizeaza alergiile. Poti manca orice fel de legume preferi, cele care iti fac bine, crude sau pregatite, dar nu cele din conserve. De asemenea, ai putea include in dieta si carnea proaspata pregatita corespunzator, fara multe condimente, painea, pastele, orezul, produsele lactate, altele decat iaurt si branza, dar si peste, somon, cod, pastrav.
- Evita orice fel de ingredient, aliment care poate provoca alergii serioase. Evita capsunele si ciresele, spanacul, rosiile, vinetele, fast food, mancaruri fermentate, peste afumat, conservele de orice fel, sardinele;
- Fereste-te de bauturi si conservanti. Elimina citricele, nucile, bauturile alcoolice, ceaiurile concentrate, albusurile, mancarurile care au conservanti, aditivi;
- Tine o dieta stricta, din care elimini ingredientele si alimentele pseudoalergene. Le poti scoate pentru cateva saptamani si le poti reintroduce treptat dupa ce vezi ce efect are eliminarea lor. Aici vorbim despre aditivii alimentari, histamine, substante naturale din fructe, condimente, legume. Dupa fiecare masa poti tine un jurnal cu ce simptome apar sau dispar. Jurnalul si tot ce scrii in el il vei discuta cu medicul specialist generalist sau dermatolog.