Corpul nostru incearca in permanenta sa isi pastreze echilibrul cand stam in picioare si ne deplasam pe o anumita distanta. Echilibrul corporal nu este intotdeauna usor de mentinut, de multe ori avem senzatia de dezechilibru aparuta din senin. Ea se manifesta ca vertij si ca ameteala. Netratat la timp, vertijul poate avea urmari nedorite si ne poate afecta viata si stilul de viata.
Vertijul e foarte usor de recunoscut: mergi pe strada, esti in regula, si deodata, fara vreun motiv anume, iti pierzi echilibrul. Simti ca „lumea se invarte cu tine”, asta desi stai pe loc, nu te invarti tu. Miscarile mediului percepute sunt fie verticale, fie orizontale. A nu se confunda cu ameteala. Ameteala este doar o senzatie de cap „tulbure” care trece, insotita de dezorientare spatiala si de senzatie de plutire, de balans, intoleranta la miscare. Ea este cauzata de afectiuni sistemice, de un sistem nervos cu probleme, de boli cardiovasculare.
Vom avea vertij daca avem o afectiune a urechii interne care genereaza simptomatologia asociata bolii. Poate fi periferic, daca porneste de la urechea interna si central, daca apare datorita afectiunilor trunchiului cerebral sau mai frecvent din cauza cerebelului.
Cauzele pot fi multiple. De exemplu, putem avea niste mici particule de calciu in urechea interna care nu sunt in locul lor normal si se colecteaza in timp in urechea interna. Dar putem sa ne trezim cu vertij si din cauza bolii Maniere, in care se acumuleaza lichid si se schimba presiunea aerului. Apare si tiuitul in urechi, pierderea auzului si vertij in forme severe. Si infectiile mai grave aparute la ureche pot provoca episoade de vertij.
Cat despre simptomatologia vertijului, ea e declansata de modificarea pozitiei capului. Simti ca esti „tras” intr-o directie, te simti rau, ai stare de greata, varsaturi, miscari involuntare oculare, dureri de cap, transpiratii din senin. Simptomatologia poate sa persiste cateva minute si ore, apare si dispare si se manifesta cu putere diferita, in functie si de starea urechii interne.
Tratamentele vertijului nu sunt obligatorii mereu, putem sa ne obisnuim cu vertijul si sa dispara simptomatologia daca ne controlam miscarile si avem grija de urechea interna, sa nu fie infectata. Un tratament frecvent recomandat e reabilitarea vestibulara, o terapie fizica excelenta daca vrem sa avem un sistem vestibular mai puternic. Acest sistem vestibular transmite semnale direct la creier despre cap si miscarile corporale prin raportare la gravitatie.
Si manevrele de repozitionare a particulelor minuscule de calciu care s-au deplasat in urechea interna sunt utile cand te confrunti cu vertijul, acestea ajungand sa dispara odata ce au iesit din zona periculoasa.
Se recomanda doar medicamente pentru a scapa de starea de rau, de greata, varsaturi, de raul de miscare asociate cu vertijul. Cand avem inflamatii si infectii care au dus la vertij putem lua si antibiotice ca sa reducem inflamatia si sa scapam de infectie. La boala Meniere se pot prescrie si diuretice pentru a reduce presiunea cauzata de acumularea de fluid.
Tumorile sau alte probleme grave la creier vor impune operatii complexe pentru vertij.