Cand vrem sa avem mai multa energie sau sa asimilam mai bine ce mancam luam vitamine, suplimente alimentare cu doze suficiente de vitamine. Vitaminele sunt bune pentru organism doar daca sunt luate in cantitati moderate, conform recomandarilor medicilor. In unele cazuri, fie pentru ca nu ne dam seama, fie pentru ca exageram ca sa obtinem anumite efecte in organism, sa ne simtim mai bine, depasim dozele maxime recomandate. Ce se intampla cand luam prea multe vitamine, cand avem doze prea mari deja luate dintr-o vitamina?
Cele 13 vitamine cunoscute pot fi impartite in doua categorii, vitamine solubile in grasimi si vitamine solubile in apa. Vitaminele solubile in apa parasesc rapid corpul nostru si nu sunt stocate atat de usor in tesuturi, sunt mai multe decat cele solubile in grasimi si ne pot ajuta doar in cantitati suficient de mari, dar nu foarte mari. Aici discutam despre vitamina C si cele opt vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12.
Chiar daca ajungem la doze mai mari, ele vor fi eliminate rapid prin urina, asa ca nu vor pune probleme pentru organism si organele interne. Dar in doze foarte mari vitaminele pot sa duca la probleme grave de sanatate. De exemplu, vitamina B va duce la afectarea nervilor in timp, iar excesul de niacina duce la probleme grave cu ficatul.
De cealalta parte, vitaminele solubile in grasimi nu se dizolva in apa si se acumuleaza in corp si in tesuturi. Sunt doar patru vitamine solubile in grasimi, vitamina A, D, E si vitamina K. Pentru ca se acumuleaza in cantitati mari in organism daca le luam in cantitati uriase se ajunge rapid la toxicitate. De aceea avem si dozajul maxim admis in prospecte pentru a se evita orice fel de efecte negative ale vitaminelor care ar trebui sa ne ajute, nu sa ne faca rau.
Daca luam vitaminele esentiale pentru organism din mancare nu ne vor face rau chiar daca sunt in cantitati mai mari. Dar cand le luam sub forma de suplimente concentrate se poate ajunge rapid la o afectiune aparuta sau la toxicitate.
Efectele secundare ale dozelor prea mari de vitamine solubile in apa sunt periculoase din orice perspectiva le-am privi. Exista vitamine solubile in apa care nu pun probleme deosebite in doze mari, B-urile in general. Desi nu vor duce la toxicitate vor interactiona cu medicamente si vor influenta si rezultatele analizelor.
Vitamina C in doze mari va duce la probleme gastrointestinale, diaree, crampe, stare de rau, greata si varsaturi, la migrene daca se depaseste doza maxima recomandata de 6g pe zi. La cei care au deja anumite afectiuni, probleme cu stocarea fierului in organism, vitamina C determina si o functionare incorecta a inimii.
Vitamina B3, sub forma de acid nicotinic, poate determina tensiune arteriala mare, dureri abdominale, probleme cu vederea, probleme cu ficatul, daca se depaseste doza zilnica maxima de 1g-3g.
Vitamina B6 in doze mari va determina simptome neurologice severe, leziuni cutanate sau sensibilitate prea mare la lumina, stare de rau, arsuri stomacale cand se depaseste doza maxima de 1-6g pe zi.
Vitamina B9 luata in exces va afecta functionarea creierului, sistemul imunitar, mascheaza deficienta de vitamina B12.
Efectele secundare ale vitaminelor solubile in grasimi luate in doza mare sunt si mai periculoase pentru ca ele se vor acumula in organism in timp. In afara de vitamina K, care are o toxicitate redusa chiar si in doze mari existente in organism, restul vitaminelor din aceasta categorie sunt extrem de periculoase in doze ce depasesc dozajul maxim admis pe zi.
Vitamina A in exces va duce la simptome precum stare de rau, greata, presiune intracraniana crescuta sau chiar la coma, la deces.
Vitamina D luata in doze prea mari va determina prezenta unor simptome precum pierderea in greutate, lipsa poftei de mancare, aritmii severe, nivel crescut al calciului din sange, organe care cedeaza rand pe rand.
Vitamina E in exces, luata din suplimente alimentare va duce la cheaguri in sistemul circulator, la hemoragii, la soc hemoragic.
Vitamina K are, cum am vazut, toxicitate scazuta, dar poate interactiona si ea cu anumite medicamente, antibiotice si poate provoca probleme severe in organismul nostru.
Toate dozele maxime pot fi gasite in prospectele vitaminelor sau on-line, in paginile web dedicate vitaminelor si mineralelor, paginile de sanatate ale diverselor publicatii. Cititi cu atentie prospectele si discutati cu medicul de familie inainte de a lua orice fel de vitamine, in orice doze. Suplimentele alimentare vor contine mereu doze suficient de mari de vitamine, concentratii mari, asa ca trebuie sa aveti mare grija cand alegeti sa le luati pe cont propriu.