O infectie sau o afectiune de care suferim este provocata, in majoritatea cazurilor, de un virus. Un virus poate sa imbolnaveasca individul, dar poate sa ucida in anumite contexte-vezi noul coronavirus. Cum poate ceva asa de mic sa provoace atat de multa suferinta in organismul nostru? E simplu, daca un virus a ajuns in organism se replica cu o viteza uriasa si determina o functionare anormala a organelor vitale si a sistemelor principale din corpul nostru.
Dar cum decurge infectare si ce se intampla mai exact in organism odata ce ne-am infectat?
Un virus este o bucatica de ARN sau de ADN invelita intr-un strat de proteine speciale, care protejeaza materialul genetic. Nu are cum sa se replice de unul singur, asa ca au nevoie de celule-gazda ca sa „traiasca”. Daca vrem sa vedem cum arata un virus avem nevoie de un microscop foarte puternic si de ceva cunostinte de medicina generala ca sa ne dam seama ce fel de virus vedem.
Unele tipuri de virusuri ajung sa fie invinse de sistemul nostru imunitar. De exemplu o gripa, o raceala „ne trece” destul de repede si ne simtim mai bine odata cu trecerea zilelor de la infectare. Dar sunt si anumite virusuri care determina o reactie intarziata sau una nedorita din partea sistemului imunitar, de exemplu SARS-CoV-2. Aici e nevoie de medicamente, de tratamente speciale, de vaccin.
Cum reuseste sa intre un virus in corpul uman? De regula aceste microorganisme patrund in corpul nostru prin gura, nas, ochi, prin organele genitale, prin rani, muscaturi, rani deschise. Unele virusuri sunt transmise prin contact direct cu pielea infectata, cu membrane mucoase, cu fluide corporale. Mai avem si virusuri care ajung in organism indirect, prin contact indirect, dupa ce o persoana infectata a atins o suprafata pe care o atingem si noi sau cand persoana infectata tuseste, stranuta, vorbeste fata in fata cu noi, la o distanta foarte mica.
Si mancarea contaminata, apa, sangele pot transmite foarte usor un virus. Sa nu uitam nici de vectori: sobolani, soareci, serpi, tantari care transmit virusul intre oameni, fara sa stii macar ca te-ai infectat.
Odata ce a ajuns in corp virusul „adera” la suprafata celulara. Celulele pot fi de la ficat, din sistemul respirator, din sange. Imediat intra in celulan si ADN-ul sau ARN-ul ies imediat din stratul protector din proteine si se duce catre nucleul celular. Intra intr-o molecula si incepe replicarea. Dupa ce parasesc nucleul replicile celulare ale virusului primesc proteina protectoare pentru ADN, ARN. Din celula infectata copiile pleaca spre alte celule ca sa le infecteze si pe ele. Si sunt milioane de copii ale virusului initial.
Dupa ce sunt suficient de multe celulele „virusate” incep sa apara simptomele bolilor. Daca sistemul imunitar reuseste sa raspunda rapid si sa distruga celulele virusului pana sa ajunga la un numar foarte mare nu ne vom simti rau, nici nu vom sti ca am fost bolnavi. Deja cand numarul de celule infectate este scapat de sub control virusul infecteaza si organe vitale si incepe asaltul final asupra organismului uman.
La primele semne ale unei afectiuni produse de un virus sistemul imunitar actioneaza, dar cand e prea slabit sau nu face fata luam tratamente diverse ca sa il ajutam sa se descurce mult mai usor. Antivirale, antibiotice uneori si combinatii de medicamente specifice pot stopa replicarea intracelulara si pot distruge ADN-ul virusului.
Vaccinul poate preveni infectarea. Dupa vaccinare anticorpii si celulele sunt „antrenate” pentru a putea lupta si recunoaste agentul infectios, virusul respectiv.
Ca sa traiasca virusul are nevoie de o gazda, pe care sa o infecteze si sa reuseasca sa isi „fabrice” cat mai multe replici, copii ale sale. Desi nu ai cum sa previi o infectare, in timp corpul uman si sistemul imunitar vor sti cum sa reactioneze la o varietate de virusuri pe care le-am intalnit deja.