fibromialgie dieta

Fibromialgia este o afectiune cronica foarte greu de tratat care determina dureri si sensibilitate in tot corpul, fiind insotita frecvent de durere musculoscheletala si de oboseala cronica. Durerile de muschi sunt primele semne ca firbromialgia este deja in faza avansata, starile de rau apar si dispar, exista asa numitele crize de fibromialgie. Din fericire, cu putina grija la dieta si la alimentele si ingredientele consumate poti sa ai o viata aproape normala, mai ales daca ai si tratamente adecvate.

Oricine se poate trezi ca sufera de fibromialgie. Pana si micutii sau adultii in varsta sunt diagnosticati frecvent cu fibromialgie. Mai des observam prezenta bolii la pacientii de sex feminin si la cei trecuti bine de 40 de ani.

Simptomatologia fibromialgiei este foarte usor de observat. Ai dureri si oboseala cronica din cauza musculaturii in principal. Apar imediat durerile si sensibilitatea in tot organismul, oboseala devine tot mai greu de suportat, apar si durerile faciale si de maxilar, de cap, probleme digestive frecvente, de la diaree la constipatie, control tot mai greu al vezicii, probleme cu memoria, anxietatea si depresia, insomnii.

Cauzele exacte ale fibromialgiei sunt necunoscute. Se crede, totusi, ca ar putea fi de vina factorii genetici, mostenirea genetica, niste gene mostenite-daca parintii au avut fibromialgie atunci si urmasii vor avea sanse mari sa o dezvolte la un moment dat in viata. Cam toti pacientii cu fibromialgie sunt mai sensibili la durere, asta pentru ca s-au produs mutatii la genele ce influenteaza dezvoltarea neurotransmitatorilor care au rol in aparitia durerii.

Factorii de risc pentru fibromialgie sunt: varsta, daca ai peste 40 de ani trebuie sa mergi la medic pentru diagnosticare, sexul, femeile au risc de doua ori mai mare sa dezvolte fibromialgie in viata de adult, bolile cronice, osteoartrite, depresie, anxietate, dureri de spate cronice, sindromul colonului iritabil, infectiile, stresul, traume psihice si fizice.

Puseele de fibromialgie sunt declansate de mai multi factori. De exemplu, discutam despre stres emotional, schimbari majore in viata, in dieta, schimbari hormonale, schimbari legate de somn, schimbari de temperatura, prezenta unor afectiuni, luarea de medicamente noi.

Diagnosticarea fibromialgiei se va face doar in cabinetul medicului specialist. Se va incepe cu o privire de ansamblu asupra istoricului medical, se va continua cu observarea simptomatologiei prezente la pacient. Nu sunt analize specifice care sa ajute la diagnosticarea fibromialgiei. Se elimina alte afectiuni si se ajunge la diagnosticul corect. Se vor recomanda si analize de sange, analize pentru glanda tiroita, CT, RMN.

Pe langa tratamentele si terapiile recomandate in urma diagnosticarii ai de facut multe schimbari la nivel de dieta. Iata ce ar trebui sa mananci si ce ar trebui sa excluzi din dieta ta daca suferi deja de fibromialgie:

Ce nu ai voie sa mananci?

  1. Alimente cu glutamat-glutamatul este un neurotransmitator ce apare in mod natural in corp si in anumite alimente, insa il gasim si ca potentiator de aroma in anumite preparate, pana si in condimente. Se evita orice fel de conserve, fast-food-ul, gustari nesanatoase;
  2. Alimente mult prea procesate-in orice fel de mancare procesata si o multime de aditivi, mai putine fibre si nutrienti de calitate, carbohidrati rafinati. Deci vei evita paste, faina alba, orez alb;
  3. Mezeluri-renunta la orice contine multa sare si E-uri la greu. Fara carne la conserva, fara carnati, bacon, hot dog, sunca, salamuri, parizer de orice fel;
  4. Indulcitori artificial si zahar-nu vei face decat sa ai energie de moment, poate, dar durerile si starea de oboseala vor fi accentuate, plus ca vei face rau si ficatului sau altor organe esentiale, sistemului circulator daca nu te opresti cu ele;
  5. Produse lactate in exces-ai grasimi saturate in produsele lactate, e bine sa renunti la lactatele foarte grase si sa le preferi pe cele light, sa apelezi si la laptele de soia;
  6. Carne rosie-redu consumul de carne rosie, mergi pe pui, curcan, peste, legume cat mai multe;
  7. Gluten-vei acutiza inflamatiile din corp si nu iti doresti asa ceva cand suferi deja de fibromialgie;
  8. Mancare prajita si grasimile trans artificiale-nu vei mai manca cartofi prajiti, inele de ceapa prajita, gogosi, orice are multa margarina, uleiuri vegetale in exces, ulei de arahide;
  9. Produse de patiserie pline de carbohidrati.

Ce ai voie sa mananci?

  1. Cereale integrale, fara zahar si fara alti aditivi adaugati;
  2. Fructe de padure;
  3. Quinoa;
  4. Orez brun, salbatic;
  5. Cartofi dulci;
  6. Peste de apa rece si mancaruri cu adaos de vitamina D, sanatoase-peste spada, somon, ton;
  7. Suc de portocala si portocale;
  8. Zarzavat si legume proaspete de sezon;
  9. Nuci, seminte;
  10. Linte si fasole;
  11. Avocado;
  12. Iaurt light, cu putina grasime;
  13. Banane;
  14. Ciocolata neagra cu un continut mare de cacao de calitate;
  15. Seminte chia;
  16. Fructe de mare;
  17. Seminte de in si nuci;
  18. Ovaz;
  19. Ulei de masline;
  20. Condimente, turmeric, scortisoara, frunze de dafin;
  21. Albus de ou;
  22. Spanac;
  23. Varza de Bruxelles;
  24. Soia si produse pe baza de soia.

Lasă un răspuns