Icterul este o afectiune intalnita frecvent la copii si nou-nascuti. Peste 60% dintre nou-nascuti au icter, iar daca nasterea a fost prematura, inainte de 37 de saptamani de sarcina, sansele de icter cresc cu pana la 20%. Recunosti usor icterul prin culoarea galbena a ochilor, a albului ochilor, si a pielii pacientilor afectati. Pe langa tratamentul medicamentos specific, pacientii cu icter au nevoie si de o dieta total schimbata odata ce au fost diagnosticati pentru a grabi vindecarea.
Biliburina este cea raspunzatoare de culoarea galbena a pielii si a albului ochilor. Cand se acumuleaza prea multa in sange apar si primele semne ale icterului. Biliburina se afla in celulele rosii din corpul nostru, iar cand acestea mor ficatul intervine si le filtreaza din sange. In momentul in care ficatul nu mai tine pasul biliburina se tot acumuleaza si pielea reactioneaza imediat, devine galbena.
Dupa cum am vazut, de obicei micutii au icter. Dar si adultii vor putea sa dezvolte icterul. Din ce cauze? O hepatita care nu a fost tratata la timp a slabit ficatul si a favorizat aparitia icterului la adult, consumul prea mare de alcool si bolile asociate au slabit ficatul si i-au afectat functionalitatea, canalele biliare s-au blocat, a aparut un diagnostic de cancer pancreatic. Si anumite medicamente pot duce la icter-de exemplu prea multa penicilina administrata, anticonceptionalele, steroizii in exces, dar si anemia hemolitica diagnosticata prea tarziu.
Simptomatologia asociata icterului este foarte usor de observat. Pielea, membranele mucoase, albul ochilor, toate devin galbene, scaunul isi schimba culoarea, devine pal, urina are o culoare foarte inchisa, aproape neagra, apare senzatia de mancarime. La copii culoarea galbena apare mai intai la nivelul capului si ajunge pana la degetele de la picioare rapid.
La pachet cu aceste simptome vin si oboseala, durerile abdominale, pierderea in greutate, greata si varsaturile, febra.
Diagnosticarea icterului se va face in urma unor analize ale nivelului de biliburina din sange, in urma analizelor speciale pentru ficat si a unui set de analize complet. Se va palpa si ficatul si se vor observa schimbarile tipice de culoare de la nivelul pielii sau al ochilor. Daca e nevoie se vor recomanda si radiografii, ecografii pentru a se determina cauza exacta a icterului la adult.
Dieta pentru icter ar trebui sa cuprinda mancare si lichide care vor ajuta metabolismul si digestia si vor proteja ficatul, il vor detoxifia. Pana la urma tot ce trebuie sa faci cand ai icter este sa protejezi si sa ajuti ficatul cat de mult poti. Nu vei include in dieta modificata alimente, ingrediente foarte greu de procesat la nivelul intestinelor, la nivelul stomacului pentru ca vei forta si mai tare ficatul si asa slabit si cu functiile alterate. Dar vei avea grija sa ai grasimi sanatoase in cantitati moderate, carbohidrati de calitate, apa cat mai multa in dieta.
Ce va cuprinde dieta pentru icter?
- Fructe, cat mai multe, proaspete-poti manca oricat de multe fructe, le poti folosi in salate, au antioxidanti si substante care iti protejeaza ficatul si care il ajuta sa se refaca mai repede, il detoxifica. Plus ca ai fibre multe din fructe, ai digestie mai usoara, ficatul nu mai face efort, nutrienti esentiali benefici pentru ficat. Vei include in dieta pentru icter struguri, fructe de padure, citrice, papaya, avocado;
- Legume proaspete cat mai multe-au vitamine si minerale, vitamina C si E, beta-caroten, zinc, fosfor, magneziu, acid folic, au fibre multe, enzime digestive si te ajuta sa ai un ficat sanatos si perfect functional. Cartofii dulci, dovleacul, rosiile, morcovii, sfecla, ghimbirul, usturoiul broccoli, conopida, varza de Bruxelles, spanacul, varza, iata ce mai poti manca daca suferi de icter;
- Cafea-consumata regulat, dar in cantitati moderate, ea poate ajuta la reducerea riscurilor asociate cu bolile ficatului si poate incetini progresul afectiunilor ficatului, fiind eficienta inclusiv in cazul icterului;
- Cereale integrale-te recuperezi mai usor dupa icter daca vei consuma cereale integrale, plus ca vei avea si energia necesara sa faci fata recuperarii ceva mai dificile. Vei avea digestie perfecta, ai si fibre multe, ficatul va avea o misiune mai usoara. Se recomanda terciul cat mai lichid pentru a nu forta si mai tare digestia si ficatul in faza de recuperare;
- Nuci-au acizi grasi esentiali Omega-3, au putini carbohidrati, au grasimi bune in cantitati mari, seleniu si magneziu;
- Proteine „slabe”-le poti lua din peste, legume, tofu, ai nevoie de o crestere a proteinelor din alimentatie ca sa stimulezi productia de enzime, enzime ce vor ajuta secretia de hormoni in corp. Proteinele „slabe” vor fi excelente pentru repararea si regenerarea celulelor afectate de la nivelul ficatului.
Ce vei evita sa ai in meniul zilnic daca ai fost diagnosticat cu icter?
- Orice fel de alimente, ingrediente care contin mult fier-prea mult fier in organism nu va face decat sa distruga din celulele ficatului si sa afecteze si alte organe interne;
- Grasimi „rele”-sunt de evitat prajelile de orice fel, grasimile saturate, fast-food, produsele procesate, branza, cremele, produsele de patiserie, deserturile grase;
- Zaharul in exces-poate contribui la acumularea de grasime la nivelul ficatului. Alege iaurt fara zahar si fara grasime multa, fructe proaspete cat mai multe daca vrei ceva dulce;
- Sarea in exces-evita sa o pui in mancare in cantitati mari si evita si produsele cu prea multa sare. Nu mai cumpara carne inghetata, conserve, bauturi diverse, paste, paine alba, produse de patiserie sarate daca nu vrei sa stresezi fara rost ficatul si asa afectat de icter;
- Alimente neprocesate-nu mai consuma salate crude, legume crude care sunt „grele” pentru ficat, carne gatita prea putin sau fructe de mare;
- Renunta la consumul de alcool-alcoolul nu va face decat sa exacerbeze simptomatologia asociata icterului si sa streseze si mai tare ficatul. Ficatul se va inflama rapid de la alcool, te vei trezi si cu ciroza si vei distruge ficatul care era oricum slabit tare dupa icter…