Ne confruntam adesea cu ele, sunt dureroase, uneori ajungem si la operatie daca nu le depistam si le tratam la timp. Pietrele la rinichi se formeaza destul de usor din cristalele din urina, ajungand la dimensiuni impresionante. Chimicalele naturale din urina previn formarea pietrelor la rinichi, dar in anumite circumstante aceste substante nu mai pot oferi protectie. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu, altele pot sa fie formate din acid uric. Prevenirea formarii lor este posibila doar prin schimbari drastice la nivelul dietei si prin controale amanuntite inca de la primele semne, dureri.

Odata ce s-au format pietrele la rinichi, ele pot fi eliminate cu timpul, daca nu sunt prea mari. Cu cat devin mai mari, cu atat va fi mai greu sau imposibil de eliminat. Cheia in prevenirea pietrelor la rinichi este consumul de apa in cantitati mari, nu suficiente. Asa pietrele la rinichi nu au cum sa se formeze daca urinam frecvent si in cantitati mari. 2-4 litri pe 24 de ore sunt suficienti ca sa avem rinichi care functioneaza normal si urina normala.

Atentie si la transpiratia excesiva de la sauna sau pe timp de vara, ea duce la o cantitate mai mica de urina eliminata in 24 de ore. Daca nu urinam normal si de cat mai multe ori de-a lungul unei zile putem sa ajungem sa avem pietre la rinichi formate foarte usor prin depuneri de minerale care blocheaza functionarea normala a rinichilor si a tractului urinar.

Consumul mare de lichide nu presupune ingerarea de sucuri acidulate, de sucuri cu mult zahar sau foarte concentrate, ele pot favoriza aparitia pietrelor la rinichi. Dietele pentru prevenirea pietrelor la rinichi nu sunt unice, sunt adaptate in functie de fiecare pacient in parte.

Pentru pietrele la rinichi formate din oxalat de calciu dietele de prevenire pot sa nu contina arahide, rubarba, spanac, sfecla, branza elvetiana, ciocolata si cartofi dulci, surse de oxalati in cantitati mari. In timpul meselor e de preferat sa se consume lapte, iaurt, alte tipuri de branza impreuna cu produsele cu multi oxalati. Ajunse in intestin in combinatia corecta nu vor provoca pietre la rinichi. A nu se confunda calciul, care e benefic pentru organism, cu oxalatul de calciu. Daca avem o dieta in care aproape nu gasim alimente bogate in calciu vor avea sanse mai mari sa dezvoltam pietre la rinichi.

Si prea mult sodiu va duce la aparitia unor cantitati prea mari de calciu in urina. Sodiul si calciul au acelasi tip de transport in rinichi, asa ca alimentele bogate in sodiu vor forta organismul sa arunce tot mai mult calciu in urina. In locul alimentelor pline de sodiu si celor procesate alegem intotdeauna alimente fresh cu un continut redus de sodiu.

Pentru pietrele de la rinichi formate din acid uric se vor evita carnea rosie, organele, crustaceele, toate continand o substanta chimica naturala purine. Daca avem aceasta substanta in cantitati mari in corp vom avea si o productie uriasa de acid uric si mai mult acid de eliminat. Urina devine acida, si de aici e doar o chestiune de timp pana se vor forma pietrele la rinichi.

Se vor evita si bauturile alcoolice, sardinele, alte alimente bogate in purine. Se vor consuma fructe si legume proaspete, cereale integrale, produse cu putine grasimi. Fara zahar si prea multe combinatii nefericite de alimente care pot duce la o urina acida daca vrem sa nu avem pietre la rinichi. De asemenea, fara carne multa in dieta, fara sare multa, fara vitamina C in doze foarte mari-peste 1000mg/zi vitamina C va fi o cantitate care va duce la aparitia oxalatului in organism.

Lasă un răspuns