dieta atac de cord nutritie

Atacul de cord sau infarctul este una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului la persoanele in varsta, dar si la cele tinere. Un atac de cord apare atunci cand circulatia sangelui spre inima este redusa sau blocata, inima nu mai primeste suficient sange sau deloc. Blocajul in circulatia sangelui este determinat de colesterol, de grasimea acumulata in vasele de sange, pe peretii acestora, in arterele coronariene.

Ateroscleroza si cheagurile de sange contribuie la obstructionarea vaselor de sange si la o cantitate prea mica de sange care ajunge cu greu la inima, muschiul inimii avand de suferit pe termen lung. O dieta sanatoasa si echilibrata poate preveni infarctul si ne poate ajuta sa ne revenim mai repede dupa ce am avut deja unul.

Simptomatologia comuna pentru un atac de cord cuprinde: dureri in piept, presiune in piept, dureri care se „lasa” spre umeri, brate, spate, gat, dinti, spre partea superioara a corpului, transpiratiile reci, oboseala accentuata, indigestie, arsuri stomacale, respiratie ingreunata. Stopul cardiac este primul semnal de alarma care anunta un infarct.

De regula, un atac de cord apare din senin, dar foarte multi pacienti au multe semne care ii anunta ca vor avea un infarct cu ore, saptamani sau zile inainte. Angina pectorala care tot apare si nu dispare daca te odihnesti ar putea fi un semn ca in curand vei avea un infarct-angina este cauzata adesea de sangele care nu mai ajunge in cantitati suficiente la inima.

Cauzele atacului de cord sau infarctului sunt adesea bolile arterelor coronare netratate, de regula blocajele de la nivelul acestora si cheagurile de sange care pot cauza probleme grave la nivelul inimii. Alte cauze mai putin comune ale infarctului ar putea fi: spasmele arterelor coronariene, infectiile, de exemplu infectia cu SARS-CoV-2, rupturile minore de la nivelul arterelor inimii.

Varsta, la peste 45 de ani, la barbati, la peste 55 de ani, la femei, fumatul, tensiunea arteriala crescuta mereu, colesterolul marit si nivelul trigliceridelor prea mare, obezitatea, diabetul, sindromul metabolic, istoricul familial, medical, sedentarismul sau dieta dezechilibrata, stresul. Iata care sunt factorii de risc pentru atacul de cord, factori ce pot sa grabeasca aparitia simptomatologiei asociate unui infarct.

Dupa un atac de cord sau pentru prevenirea altui infarct va fi nevoie de o dieta stricta si de o alimentatie cat se poate de sanatoasa. Ce va cuprinde meniul zilnic daca ai suferit deja un infarct sau vrei sa nu mai treci prea curand prin altul si sa risti sa ajungi pe un pat de spital?

Le poti consuma cand ai avut infarct sau cand vrei sa previi altul:

  • Multe fructe si legume-de preferat nepregatite termic, cele pe care le poti manca asa. Au vitamine, minerale care vor ajuta organismul sa isi revina dupa infarct si vor preveni aparitia altuia. Fructele si legumele de sezon sunt excelente, dar si cele exotice sau fructele de padure, legumele din alte tari te-ar putea ajuta. Doua sau trei mese pe zi cu legume si fructe din belsug sunt reteta perfecta pentru cei care au trecut prin infarct;
  • Nuci si seminte-substantele din ele vor ajuta inima, circulatia sangelui va fi imbunatatita daca le consumi cu regularitate. In loc de gustarile nesanatoase sau de deserturile pline de E-uri poti apela oricand la nuci si seminte si le poti adauga in aproape orice, indiferent ca e fel principal sau ca e desert;
  • Peste si fructe de mare-au acizi grasi esentiali Omega-3 sau Omega-6 care te ajuta sa ai un nivel normal al trigliceridelor si al colesterolului, inflamatiile de la nivelul sistemului cardiovascular sunt reduse. E nevoie de cel putin doua sau trei mese pe saptamana formate din peste sau fructe de mare si multe legume-mananci somon, sardine, hering, macrou pe saturate si ai si o inima mai sanatoasa;
  • Cereale integrale-fereste-te de cerealele cu prea mult zahar, de produsele din cereale care au fost prea procesate, evita painea alba, mananca doar paine integrala, evita orice fel de paine care contine prea multe grasimi si prea mult zahar, prea multa faina alba de proasta calitate;
  • Ulei de masline-adauga ori de cate ori poti, in salate, in mancare, ulei de masline de calitate, extravirgin de preferat. Uleiul de masline este ideal pentru inima si pentru sistemul cardiovascular uman;
  • Carne slaba, fara piele, grasime-poti manca si carne fara probleme daca ai avut infarct sau ai probleme cu inima si cu circulatia. Dar alegi doar carne de pui, curcan, vita, fara grasime si piele, carnea trebuie sa fie gatita corespunzator, fara prajire, fara condimentare puternica si fara sa se folosi ulei in exces si unt, untura. Carnea slaba la abur, la cuptor, pe gratar, fiarta ar fi alegerile ideale pentru un meniu perfect in fiecare zi. Alaturi de carne vei servi mereu salate din legume proaspete.

Nu au ce cauta in meniul tau zilnic daca ai avut infarct sau vrei sa previi altul:

  • Alimente bogate in grasimi saturate, sodiu, zahar;
  • Fast-food de orice tip;
  • Prajeli;
  • Conserve;
  • Bomboane, dulciuri cu mult zahar, cu grasimi;
  • Produse, mese inghetate, procesate puternic;
  • Inghetata;
  • Condimente, maioneza, dressing din comert;
  • Carne rosie;
  • Uleiul vegetale hidrogenate pline de grasimi trans;
  • Margarina, unt, untura.

Lasă un răspuns