Sindromul colonului iritabil este o afectiune foarte des intalnita la toate categoriile de varsta. Se manifesta prin schimbari dramatice in privinta functionarii sistemului digestiv. Unii pacienti au episoade diareice frecvente, altii nu mai pot scapa de constipatie. Crampe, dureri abdominale severe pot sa completeze seria de simptome asociate acestei afectiuni.
Alimentatia este un factor cheie in restabilirea unui tranzit intestinal normal si in prevenirea instalarii sindromului amintit.
Sindromul Colonului Iritabil apare in principal din cauza musculaturii netede de la nivelul colonului. Din start contractiile musculaturii intestinale sunt necoordonate si neregulate, reziduurile alimentare nu mai circula normal prin colon. Tractul digestiv ajunge sa fie obstructionat partial, apare flatulenta sau gazele intestinale, constipatia, durerea constanta la nivelul abdomenului.
Desi interventia medicala si tratamentele sunt foarte importante cand suferi de Sindromul Colonului Iritabil, putem sa amelioram si sa prevenim instalarea unor simptome comune pentru aceasta afectiune si printr-o dieta adecvata, controlata. Ce putem manca pentru a nu ajunge sa resimtim efectele sindromului?
- Dieta bazata pe fibre de calitate. Fibrele ajuta reziduurile alimentare sa se miste prin intestine si prin colon. Ai nevoie de 20-35 de grame in fiecare zi, insa ajungi sa consumi doar 15 grame si asta in zilele bune. Fructe, legume, cereale integrale, nutrienti de calitate, toate previn constipatia. Daca apar gazele cat mananci multe fibre incearca sa te concentrezi doar pe cele solubile, gasite in fructe, legume;
- Dieta fara prea multe fibre. Cand vezi ca simptomatologia se inrautateste de la fibrele consumate, incearca sa te rezumi doar la cele solubile, din mere, fructe de padure, morcovi, ovaz. Poti sa te ajuti si de medicamente naturale antidiaree inainte de a le consuma, dar nu te obisnui cu ele. Incearca sa te feresti de fibrele greu solubile, chiar daca ti se par mai bune decat cele solubile;
- Dieta fara gluten. Glutenul se gaseste in toate produsele care au faina, cele cu cereale. Fara orz, secara, grau in dieta si nu vei mai avea probleme legate de simptomatologia sindromului colonului iritabil. Daca totusi vrei sa consumi si produse interzise incearca-le pe cele fara gluten, le gasesti peste tot;
- Dieta prin eliminare. Elimini anumite ingrediente si alimente pe o perioada lunga de timp ca sa vezi ce fel reactioneaza sistemul digestiv si intestinele, colonul. Ce elimini? Cafea, ciocolata, fibre insolubile, nuci. Timp de 12 saptamani trebuie sa nu consumi ce alimente, ingrediente crezi ca ti-au facut rau si sa observi ce se intampla cu organismul tau. Faci liste si tot elimini treptat pana vezi ce alimente, ingrediente nu iti fac bine deloc;
- Dieta fara grasimi. Fast-food-ul poate sa irautateasca sindromul colonului iritabil. In aceste tipuri de mancare ai grasimi multe si putine fibre. E bine sa le inlocuiesti cu fructe, legume, cereale, produse cu un continut redus de grasime, carne slaba.