Corpul uman are nevoie de minerale si de vitamine, ne nutrienti dar si de… colesterol. Colesterolul are un rol esential in mai multe procese importante din organismul nostru, se gaseste de regula in structura hormonala sau in compozitia membranelor celulare.

Un colesterol crescut nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare, mai ales daca avem colesterolul „bun” cu valori mai mari decat colesterolul „rau”. Cand insa colesterolul „rau” depaseste valorile maxime admise vom avea nevoie de schimbari majore in alimentatie si in stilul de viata. Cel mai simplu mod sa prevenim cresterea valorilor colesterolului „rau” si sa il readucem in limite normale este alimentatia corecta, adaptata problemelor organismului.

Esti ceea ce mananci. Si asa si este. Tot ce contin alimentele pe care le punem zilnic pe masa ne influenteaza organismul si dezvoltarea sa, procesele din interiorul corpului nostru. Un dusman nevazut si foarte periculos, care de altfel este prezent in mod normal in organism indiferent ce fel de regim alimentar si ce stil de viata avem este colesterolul. Colesterolul este intalnit in zona ficatului, a maduvii spinarii, in zona creierului si in diverse tesuturi, in special in membranele care inconjoara aceste organe vitale. Mare parte din tot colesterolul din corpul nostru e sintetizat de ficat. Cand e prea mult se depoziteaza in diverse parti ale organismului, pe peretii vaselor de sange si in tot sistemul circulator.

In cantitati normale, colesterolul ajuta sistemul imunitar sa functioneze corect, il regleaza, protejeaza celulele, sustine metabolismul celular, contribuie la sintetizarea hormonilor sexuali, protejeaza muschii, este implicat in sinteza neurotransmitatorilor. Tot colesterolul natural din organism sprijina digestia si ajuta la producerea bilei, dar si lupta impotriva radicalilor liberi.

Doar colesterolul inglobat in lipoproteine sau LDL-ul este periculos si e denumit colesterol „rau”. El transporta grasimea de la ficat spre toate celulele, se creeaza depozite in vasele de sange si apare ateromatoza si boli grave cardiovasculare doar din cauza valorilor sale ridicate.

Dieta si regimul strict sunt deosebit de importante daca vrem sa scadem valorile colesterolului „rau” cat mai rapid si sa ne protejam organismul de afectiuni greu de tratat odata ce s-au instalat. Ce putem manca in cazul in care am observat la analize LDL-ul cu valori prea mari?

  • Ovaz-se poate manca dimineata sau chiar ca o gustare, ca masa de seara, are fibre, este gustos, de prepara cu apa sau cu lapte, cu ceai, puteti adauga si banana sau capsune. E o sursa buna de fibre solubile si se gaseste peste tot pe piata la preturi foarte bune. El ajuta la scaderea colesterolului „rau” doar daca e consumat cu regularitate alaturi de un regim alimentar diversificat si bogat in fructe si legume, in nutrienti de calitate;
  • Orz si cereale integrale-au si ele foarte multe fibre solubile, ofera mese consistente, au gust bun si se pot manca in orice fel de combinatii cu fructele preferate. Protejeaza impotriva bolilor de inima si mentin sistemul digestiv si cardiovascular in perfecta stare de functionare, ajuta ficatul sa isi faca treaba mai bine;
  • Nuci-nu conteaza ca incluzi in meniul zilnic migdale, nuci sau arahide, orice nuci ai manca vor fi excelente pentru inima si pentru scaderea colesterolului „rau”. Cu doar 56 de grame de nuci consumate zilnic in mod regulat poti sa te astepti sa scazi colesterolul „rau” cu pana la 5%. Plus ca ai si nutrienti de calitate si poti face foarte multe lucruri cu nucile atat de gustoase, inclusiv deserturi vegane;
  • Mere, struguri, citrice-toate aceste fructe au pectina, o fibra solubila care scade LDL-ul destul de rapid, daca sunt consumate in cantitati destul de mari si cu regularitate. Te bucuri de un gust deosebit, le poti face si compot daca doresti, dar de preferat sa le consumi crude pentru a avea si fibrele necesare pentru o digestie mai usoara;
  • Soia-te ajuta sa reduci rapid colesterolul „rau”. Poti consuma tofu, lapte de soia, alte variante de produse cu soia. Cu doar 25 de grame de proteina din soia pe zi ai putea sa vezi o scaderea a LDL-ului cu pana la 5-6%;
  • Peste gras-daca iti place sa consumi peste si o faci de doua sau trei ori pe zi poti sa ai si valori ale LDL mai mici. Grasimile si acizii grasi Omega-3 si Omega-6 reduc si trigliceridele si protejeaza inima prin evitarea aritmiilor grave.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *