Organismul uman are nevoie in permanenta de energie ca sa poata functiona. Chiar si atunci cand nu faci diverse activitati sau cand dormi corpul uman tot are nevoie de energie ca sa ai o inima care bate normal, sa poti respira si sa iti refaca organismul dupa o zi obositoare.
Energia vine din alimentatie, din ceea ce manancam. Nutrienti si substante chimice din alimente sunt descompuse in timpul digestiei si sunt convertite in energie. Metabolismul determina cum anume e folosita energia pentru o functionare optima. Rata metabolica bazala reprezinta necesarul de energie minim pentru ca organismul uman sa poata respira si sa mentina temperatura stabila la nivel corporal.
Doar ca in anumite cazuri apare metabolismul accelerat, rapid, rata metabolica mare, asta insemnand ca se foloseste energia mult prea repede. Controlul metabolismului accelerat e destul de dificil, dar poate fi obtinut daca tii o dieta cat mai stricta…
Rata metabolica este influentata de sex, greutate, functionare hormonala, varsta, activitati fizice si nivelul lor. Cu cat ai masa corporala mai mica, cu atat vei avea metabolismul mai rapid. Metabolismul accelerat este usor de diagnosticat daca suntem atenti la cateva semnale clare. Iti este foarte dificil sa te ingrasi si sa mentii o greutate mai mare, chiar daca mananci regulat, ai temperatura corporala mare, chiar si atunci cand nu faci miscare, exercitii fizice.
Ti-e foame mereu si nu te saturi dupa ce ai mancat, daca esti femeie tanara ai ciclu menstrual neregulat si „ratezi” menstruatia chiar daca nu esti gravida. Plus ca urinezi frecvent pentru ca procesarea din organism e foarte rapida.
Dieta pentru reglarea metabolismului rapid e si cea mai eficienta, desi sunt si medicamente care ne pot ajuta sa ne revenim. In dieta pentru metabolismul accelerat nu e nevoie sa calculezi calorii, sa fii foarte atent la cata grasime, cati carbohidrati consumi. Ideea este sa renunti la tot ce inseamna alimente si ingrediente care pot sa accelereze si mai tare metabolismul si sa consumi fructe, legume multe, carne slaba, cereale integrale.
Iti vei dori sa ai un metabolism ceva mai lent, de aceea vei consuma alimente care nu sunt atat de bogate in nutrienti, care nu te vor mai ingrasa. Astfel de diete vor avea impact asupra ficatului, asupra musculaturii si asupra masei corporale, greutatii corporale.
Regula e foarte simpla cand te apuci de o astfel de dieta: fara grau, porumb, lactate, soia, zahar rafinat, cofeina. Se paote adauga scortisoara intr-un smoothie de dimineata, se poate apela si la ginkgo biloba pentru a preveni senzatia de rau de dupa intreruperea consumului de cafea.
Dieta pentru un metabolism ceva mai lent are trei faze: in prima faza scapam de stres si ne calmam suprarenalele, faza a doua se refera la musculatura si la deblocarea depozitelor de grasime si ultima faza, care se intinde si pe sapte zile, se concentreaza pe hormoni, inima si „caldura”. E nevoie de carbohidrati complecsi, de zaharuri naturale, de proteine si grasimi sanatoase, de ceva sare, dar in cantitati mici, ca sa functioneze organismul corect. Ce putem manca in fiecare faza?
I:
- Orez brun;
- Quinoa;
- Ovaz;
- Mango;
- Mere;
- Portocale;
- carne de vita slaba;
- curcan;
Se vor evita graul, porumbul, sucurile, fructele uscate, carnea foarte grasa, produse lactate.
II:
- salate;
- broccoli;
- varza;
- ceapa;
- sparanghel;
- carne slaba de pui;
- peste slab;
- albus de ou.
Fara fructe, sucuri de fructe concentrate, cereale, zahar rafinat, carne extrem de grasa, produse pe baza de lapte, inclusiv branza.
III:
- Nuci, seminte;
- Avocado;
- Nuca de cocos;
- Masline;
- Somon;
- Fructe de padure;
- Fasole;
- Quinoa;
- Vita, ficat de pui.
Se vor evita portocalele, piersicile, mango, porumb, grau, zaharul rafinat, produse pe baza de lapte.
In fiecare etapa se vor face si exercitii fizice usoare dimineata sau seara, chiar si acasa pentru a ajuta la un metabolism controlat.