Rezistenta la insulina sau sindromul metabolic X este o afectiune destul de periculoasa care se manifesta prin raspunsul incorect al organismului la insulina produsa de pancreas. Insulina are un rol foarte important in corpul nostru, ea permite glucidelor sa treaca mai usor in sange si sa „alimenteze” celulele organismului, e sursa de energie. Inmagazinarea glucidelor este esentiala si insulina o facilitateaza la nivel celular, celulele din muschi au nevoie de glucide, din grasime, din ficat.
Complexitatea tulburarii asociate cu sindromul metabolic X este una pe care ar trebui sa o tratam cu seriozitate maxima. Putem ajunge la tulburari de metabolism proteic sau lipidic, la hipertensiune, creste nivelul glucozei din sange, eliberarea sa nu va mai fi posibila. Diabetul de tip 2 si bolile de inima, obezitatea vor fi cele mai mari probleme.
O alimentatie echilibrata si corecta odata ce ai fost diagnosticat cu sindromul metabolic X poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei.
Rezistenta la insulina poate aparea aproape la orice varsta, insa adolescentii si adultii in varsta sunt cei mai predispusi la aceasta afectiune. Daca mai avem si istoric familial cu diabet de tip 2 si rezistenta la insulina, o mostenire genetica e foarte probabil sa apara. Lipsa miscarii, obezitatea, sarcina, mai ales lunile 3-4, boli ale vaselor de sange, toate pot fi cauze ale aparitiei sindromului metabolic X.
Dieta pentru rezistenta la insulina e simpla, poate contribui la o ameliorare in timp a simptomatologiei si da o sansa celor care sufera de aceasta afectiune la o viata normala. Mancarea neprocesata, ingredientele integrale, evitarea alimentelor care aduc o crestere rapida a nivelului de zahar din sange si care forteaza pancreasul va fi un inceput bun cand ai deja sindromul metabolic X.
Ce altceva va trebui sa incluzi in dieta pentru rezistenta la insulina?
- Legume. Au calorii putine, au fibre multe, ajuta la normalizarea nivelului zaharului din sange. Cele mai bune sunt cele proaspete, cele din conserve, dar fara mult sodiu, cele inghetate imediat dupa culegere. Poti consuma fara probleme rosii, sparanghel, mazare, morcovi, ardei, varza, kale, spanac, broccoli, varza de Bruxelles;
- Fructe. Iti ofera fibre, multe vitamine si minerale esentiale. Recomandate sunt cele proaspete bio, cele inghetate, cele la conserve fara zahar. Poti consuma mere, fructe de padure, banane, struguri, prune, piersici;
- Produse lactate. De acolo iei calciu, ai si vitamine, minerale. Sunt de preferat cele slabe, iaurt, lapte neindulcit. Daca sunt prea grase, produsele lactate vor contribui la rezistenta la insulina;
- Cereale integrale. Nu vor fi procesate, au carbohidrati buni, care te vor ajuta cand ai fost diagnosticat cu sindromul metabolic X. Ovaz, cereale integrale diverse, orez brun, porumb „integral”, cat mai putin procesat, faina integrala;
- Peste. Multe specii au Omega-3, acizi grasi foarte buni pentru circulatie si inima. Consuma cat mai mult macrou, somon, hering, sardine, ton, fructe de mare, crabi, raci;
- Carne de pui slaba. In primul rand, aici arunci pielea indiferent cat de uscata va iesi carnea. Ai metode destule sa o pastrezi suculenta. Pieptul de pui, curcanul sunt alegeri excelente, la fel si pulpele, ciocanele;
Mai poti adauga in meniul tau proteine vegetariene, din soia, tofu, legume, dar si nuci, seminte, care contin oricum putin carbohidrati si grasimi sanatoase.