La varste inaintate, dar si la varste destul de fragede putem sa ne confruntam cu o afectiune destul de periculoasa: cataracta. Cataracta netratata duce la pierderea totala sau partiala a vederii, poate determina complicatii si schimbari radicale in viata de zi cu zi.
De vina pentru cataracta este cristalinul, care isi pierde treptat transparenta. Congenitala sau dobandita, cataracta afecteaza cu precadere persoanele peste 65 de ani si se poate forma pe oricare strat al lentilei oculare: capsula, nucleu, cortex.
Daca ne uitam cu atentie la pacientii care au cataracta vom vedea o „piele” alba, subtire, care acopera ochiul. Proteinele din ochi incep sa se aglomereze si blocheaza o vedere clara, pe retina nu se mai formeaza imaginile in mod corect. Nu se instaleaza imediat, insa cu timpul distruge vederea. Putem avea cataracta la un ochi, la amandoi, dar nu se formeaza in acelasi timp de obicei.
Cum stim ca avem cataracta? E simplu. Avem vederea incetosata, nu vedem bine noaptea, culorile par ca sunt spalacite, apare sensibilitatea la lumina puternica, lumina are un halou ciudat, apare si vederea dubla la ochiul afectat.
Ce determina aparitia sa? Prea multi oxidanti, niste molecule de oxigen alterate din cauza unui stil de viata haotic, fumatul, radiatiile ultraviolete, lovituri, steroizi, diabetul, radioterapia.
Tipurile de cataracta cunoscute sunt: cea nucleara, formata in mijlocul lentilelor din ochi si nucleu devine galben sau maro, cea corticala, se formeaza in jurul nucleuli, cea posterioara capsulara, in spatele lentilelor si se formeaza mai rapid. Cataracta congenitala, prezenta de la nastere, cataracta secundara, cauzata de medicamente, cea traumatica, dupa operatii la ochi, si cea datorata radiatiilor tipice pentru cancer sunt mai rare si mai greu de tratat.
Diagnosticarea cataractei se realizeaza doar in cabinetul oftalmologic, unde se masoara presiunea de la nivel ocular, se testeaza acuitatea vizuala, se verifica cristalinul, retina etc. Se verifica si perceptia culorilor si sensibilitatea la lumina stralucitoare.
Preventia cataractei este la fel de simpla. Ne protejam ochii cu ochelari de soare profesionali, mergem cat de des putem la oftalmolog, nu mai fumam, mancam fructe si legume cu multi antioxidanti, nu ne ingrasam, verificam mereu glicemia si evitam diabetul.
Daca totusi s-a instalat cataracta o putem opera si putem sa avem o vedere normala din nou. Operatia implica anumite riscuri, dar recuperarea e rapida si totala si sansa la o viata normala dupa este una care nu trebuie ratata.