laborator boli eradicate

Stim deja ca am reusit sa eradicam variola sau poliomielita cu un vaccin puternic si tratamente speciale pentru acest tip de boli. Cum tehnologia si medicina au cunoscut un avans urias in ultimele decenii ne putem astepta ca astfel de scenarii sa se intample si in cazul altor afectiuni pe care le credeam imposibil de eradicat in trecut.

Totul depinde insa de evolutia bolilor si de rezultatele cercetarilor din domeniul medical…

Prima data cand omenirea s-a confruntat cu poliomielita, cu variola sau cu banala gripa nimeni nu ar fi crezut ca vom trai intr-un viitor in care vaccinurile pentru ele ar putea sa fie cea mai buna solutie pentru eradicare. Omul si medicina au reusit sa invinga unele dintre cele mai temute boli de pe Pamant si e firesc sa ne gandim daca nu cumva am putea sa facem acelasi lucru si cu alte afectiuni moderne pe care ne chinuim sa le eradicam si in ziua de astazi.

Este realist scenariul in care, in cursul vietii noastre, vom vedea eradicate alte cateva boli foarte grave, imposibil de invins in trecut? Da, cu siguranta. Si asta pentru ca cercetarea in medicina este deja la un nivel la care poate sa ofere cele mai bune si mai eficiente solutii la orice fel de probleme apar. Care ar fi bolile de care s-ar putea sa scapam definitiv in cursul vietii noastre?

Cancerul. Cancerul e o crestere anormala a unor celule „defecte” din corpul nostru. Radiatiile si chimioterapia ar fi singurele arme in lupta cu aceasta boala foarte grava. Avem si tratamente care vizeaza doar celulele care provoaca aparitia cancerului, insa ele nu sunt suficient de puternice pentru a eradica o astfel de afectiune pe viitor. Cercetari se fac tot timpul in medicina, apar tratamente noi si avem sanse sa vedem vindecate complet o parte dintre toate tipurile de cancer din prezent. Provocarea este insa una uriasa pentru ca aceasta boala este una complexa si greu de studiat pe termen lung…

HIV SIDA. Se transmite usor prin contact sexual neprotejat, prin sange si fluide de la pacienti infectati. In prezent se utilizeaza terapia antitretrovirala, insa in viitor se va merge mai mult pe terapia genetica. Toate aceste eforturi de eradicare a acestei afectiuni au fost inspirate de cazul unui barbat care a fost vindecat de SIDA acum 10 ani printr-un transplant de celule de la un donator care avea imunitatea naturala la virusul din spatele SIDA. Este de altfel singura persoana din lume vindecata complet de SIDA.

Fibroza chistica. E o boala de natura genetica. Mucusul din organism devine prea dens, se ingroasa excesiv. Pancreasul si plamanii nu mai functioneaza corect. In prezent terapia pentru fibroza chistica include medicamente care reduc din densitate, antibiotice si bronhodilatatoare, regimuri alimentare diverse. Genele care provoaca boala vor putea fi modificate in viitor prin editare genetica. In februarie 2018 aveam deja un medicament care targeta doar genele defecte care provocau afectiunea. Doar 4% din toate cazurile pe care s-a folosit tratamentul au fost prezentat o ameliorare a simptomatologiei, dar speranta exista.

Lasă un răspuns