Infectiile bacteriene sunt de obicei unele comune, nu pun probleme foarte mari la diagnosticare sau tratament. Insa exista si infectii bacteriene rare, precum boala Whipple, care duc la complicatii si la o simptomatologie atipica, foarte greu de diagnosticat corect si de tratat eficient.
Boala Whipple este una dintre aceste infectii rare cu bacterii, manifestata mai ales la nivelul articulatiilor sau la nivelul sistemului digestiv. Tratamente exista, vizeaza doar ameliorarea simptomatologiei asociate la inceput si distrugerea bacteriei in incercarea de a oferi o sansa la o viata normala pacientilor care sufera de aceasta boala…
Boala Whipple interfereaza intr-o prima faza cu digestia normala si nu mai permite mancarii sa fie procesata corect. Nutrientii importanti pentru organism nu mai pot fi absorbiti in mod corect, de exemplu grasimile si carbohidratii. Infectia se raspandeste rapid si la organele interne, la creier, inima, la ochi.
Simptomatologia bolii Whipple este una destul de greu de diferentiat fata de o simptomatologie comuna altor afectiuni banale. La debut, boala Whipple vine la „pachet” cu simptome manifestate la nivel digestiv, diaree, crampe stomacale, dureri, care se inrautatesc dupa masa, pierdere in greutate, nutrienti care nu mai sunt absorbiti in mod corect. Se adauga pe parcurs, pe masura ce boala evolueaza si nu e tratata: articulatii inflamate, la genunchi, incheiteturi, oboseala cronica, slabiciune, anemie.
La anumiti pacienti putem vedea si simptome precum febra, tusea, noduli limfatici mariti, cicatrice si zone ale pielii mai inchise la culoare cand are loc expunerea la soare, dureri in piept, dificultati de deplasare, probleme cu vederea, miscari oculare involuntare, confuzie, pierderi de memorie. Uneori, simptomele legate de sistemul digestiv apar dupa ce boala se manifesta la nivelul articulatiilor.
Si ajungem si la cauzele bolii Whipple, care sunt de natura bacteriana. O bacterie numita Tropheryma whippelii este raspunzatoare de aparitia acestei boli. Prima data ataca puternic mucoasa intestinala de la intestinul subtire, apar leziuni interne in intestin, pe peretele intestinal, sunt atacate si vilozitatile intestinale.
Desi bacteria este cunoscuta si se stie ca este raspandita in mediul inconjurator, nu se stie inca de unde vine, cum ajunge sa infecteze omul. Se crede insa ca unii oameni au defecte genetice ce altereaza functionarea normala a sistemului imunitar si sunt mai „receptivi” in contact cu bacteria, de unde si infectarea mai rapida. Doar unul dintr-un milion de oameni ajunge sa sufere de boala Whipple.
Factorii de risc nu sunt pe deplin cunoscuti, insa barbatii intre 40-60 de ani, fermierii, barbatii albi europeni, ar putea fi mai predispusi la imbolnavirea cu boala Whipple. Boala Whipple evolueaza destul de rapid, progresiv, si poate duce de multe ori la deces, de aceea trebuie luata in serios.
Diagnosticarea bolii Whipple se va realiza in urma examinarilor clinice in cabinetele de specialitate, observatie atenta a fizicului, a pielii, in urma biopsiilor facute la nivelul intestinului subtire, prin endoscopie. Testarile ADN pot detecta prezenta bacteriilor in mostrele prelevate la biopsii sau din cele din lichidul cefalorahidian. Si banalele analize de sange pot ajuta la diagnosticarea corecta-se detecteaza anemia asociata bolii, concentratiile scazute de albumina, o proteina din sange.
Cat despre tratamente, antibioticele sunt preferate si au de fiecare data rezultatele asteptate. Se pot combina si mai multe tipuri de antibiotice pentru a distruge bacteria ce a cauzat boala Whipple. Durata administrarii tratamentelor este una destul de lunga, pana la 2-3 ani. In primele saptamani deja pacientii se simt mai bine si bacteria este distrusa in cateva luni, recuperarea e totala dupa tratamente. Exista pericolul real sa te trezesti si cu rezistenta la actiunea antibioticelor pe termen lung, asa ca vei fi monitorizat permanent cat iei orice tratamente cu antibiotice.
La inceput se administreaza intravenos penicilina, ceftriaxon, dupa care se trece la medicamente administrate pe cale orala, sulfametoxazol-trimetoprim vreme de unul sau doi ani. Daca apar reactii adverse mai greu de suportat se poate administra oral si doxiciclina impreuna cu anumite medicamente impotriva malariei, tot vreme de unul sau doi ani.
Desi vei scapa de simptome in cel mult o luna sau doua de la inceperea tratamentelor, trebuie facute mereu analize vreme de doi ani pentru a vedea daca ai scapat definitiv si de bacterie. Boala Whipple poate sa reapara chiar daca tratamentele au avut efectele dorite si pacientul se simte bine. La recurenta se repeta tratamentele cu antibiotice si eventual se modifica schema de tratament.
Tratamentele cu antibiotice vor fi dublate de administrarea de vitamine si minerale sub forma de suplimente alimentare concentrate pentru o nutritie adecvata. Vei avea nevoie de vitamina D, acid folic, calciu, fier, magneziu.