boala legionarului

Legioneloza sau boala legionarilor este o afectiune asemanatoare pneumoniei aparuta de regula dupa ce bacteria Legionella ajunge in sistemul respirator. De acolo bacteria respectiva ataca plamanii, creierul intenstinele si tractul gastrointestinal.

Aceeasi Legionella poate duce la fevra Pontiac, cu simptomatologie asemanatoare racelilor comune. Desi, in aparenta, boala legionarilor nu este un pericol pentru sanatatea noastra, netratata la timp ea poate cauza complicatii. Tratamente exista, dar trebuie sa fie administrate inca din primele faze de manifestare ale bolii.

De la inceput trebuie sa intelegem diferentele dintre boala legionarilor si pneumonia comuna. In cazul bolii legionarilor bacteria Legionella infecteaza plamanii pacientilor. Apare febra imediat, tusea, alte simptome pulmonare, dar si confuzie, diaree. De cealalta parte, pneumonia e o afectiune, o infectie ce ataca ambii plamani sau doar unul. Apare „apa” la plamani, iar infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau chiar ciuperci. O banala raceala netratata la timp poate duce oricand la o pneumonie urata.

Nu toata lumea poate sa se infecteze cu aceasta bacterie. Riscul de infectare creste daca ai peste 50 de ani, daca esti fumator sau ai fumat, daca sistemul imunitar e slabit, daca ai HIV, diabet, cancer, probleme cu ficatul si cu rinichii, daca se administreaza medicamente care pot compromite sistemul imunitar.

Bolnavii cu boli grave de plamani, cei care sunt internati intr-un spital de mult timp, cei care sunt in azile de batrani, cei care au avut anestezie de curand si au trecut prin operatii, care au avut transplant recent, toti sunt mai predispusi la infectia cu bacteria Legionella. Intervalul de timp in care apar cele mai multe infectari este cuprins intre iunie si octombrie.

Simptomatologia bolii legionarilor apare la 2 pana la 14 zile de la infectare, expunerea la bacterie. Pe langa febra mare, peste 40 grade Celsius, pacientii au si simptome gastrintestinale, neurologice. Apare tusea uscata, respiratia ingreunata, diareea, durerile musculare, durerile de cap, starea de greata, varsaturile sunt prezente si ele. Starea de confuzie insoteste simptomatologia generala, apare sangele in tuse, sputa, durerile de stomac devin din ce in ce mai greu de suportat.

Cauzele bolii legionarilor sunt cunoscute. E vorba despre bacteria Legionella care ataca sistemul respirator odata ce a ajuns in organism. Legionella pneumophila este bacteria intalnita adesea in cazul acestei afectiuni. Plamanii sunt atacati primii, dupa care urmeaza si alte organe eventual. Legionella se afla in mod natural in lacuri, in apa raurilor, in sol, insa poate fi in sisteme de aerisire contaminate, in apa potabila contaminata si ea, mai ales in cladirile foarte mari.

Infectarea are loc foarte simplu prin aspirarea unor picaturi foarte fine de apa sau a vaporilor de apa contaminati deja cu bacteria respectiva, dar si prin aspirarea apei contaminate in plamani. Cazuri multiple de infectare cu Legionella au fost intalnite in hoteluri, spitaluri, azile, centre de ingrijire, pe nave de croaziera, insa cazurile apar aleator. Foarte bine te poti infecta si de la dusuri neigienizate, de la robinete, de la umidificatoare necuratate corect, de la sisteme de racire, incalzire din cladirile foarte mari, de la intubatia din timpul sau de dupa interventia chirurgicala, precum si de la solul deja contaminat. Boala nu e contagioasa, din fericire, deci nici nu poti imbolnavi pe altcineva, dar nici nu te poti imbolnavi tu de la altcineva deja infectat.

Complicatiile bolii legionarilor sunt dintre cele mai diverse. De la cedarea plamanilor si lipsa de oxigen in sange, pana la probleme mari cu rinichii, encefalopatie agravata, rabdomioliza, musculatura are enorm de suferit odata cu acest tip de complicatie.

Diagnosticarea legionelozei sau bolii legionarilor este foarte simpla si rapida. Sunt prelevate probe de urina, de mucus, flegma de la pacient si se testeaza. Se vor recomada si un CT, radiografii ale pieptului pacientilor. Se va realiza o observatie clinica a pacientului, se va discuta despre istoricul calatoriilor recente. Analizele de sange vor demonstra clar daca exista bacteria in sange, la nevoie se va trimite pacientul si pentru o bronhoscopie cu prelevare de mostre pentru testare, dar si pentru o toracenteza, se va extrage lichid in plamani pentru testare.

Tratarea bolii legionarilor este posibila si se va realiza doar cu antibiotice specifice. Ele se vor administra intravenos, dar si sub forma de pastile. Va fi nevoie si de oxigen administrat daca sunt probleme cu respiratia normala, spontana. Cam toate tratamentele vor necesita si spitalizare pentru monitorizare si testare permanenta. Antibioticele populare folosite pentru tratarea bolii legionarilor sunt tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacinul, azitromicina, dar si rifampinul. Oxigenul necesar in cazurile mai grave va fi asigurat via masca de oxigen sau tuburi speciale. Ventilatia mecanica devine necesara doar cand pacientul nu mai poate respira singur deloc.

Si la cateva luni bune de la terminarea tratamentelor si de la disparitia bacteriei din organism te vei simti obosit, vei avea probleme de coordonare sau cu echilibrul, de mers pe jos, vei avea si probleme cu vorbirea, cu muschii. Dar doar daca afectiunea a ajuns in faze foarte grave si tratamentele au fost unele de durata si foarte puternice.

Prevenirea bolii legionarilor e foarte simpla daca se iau masurile necesare in cladirile mari, daca se dezinfecteaza sursele de apa, sistemele de ventilatie, se evita locurile, zonele cu potential mare de contaminare cu bacteria Legionella. Se dezinfecteaza capetele de dus, chiuvetele, cazile, umidificatoarele, se schimba mereu filtrele de la aparatele de aer conditionat, de incalzire, de la umidificatoare.

Cei mai multi pacienti deja infectati cu bacteria Legionella vor scapa daca se administreaza tratamentul corect si din timp. Daca se trateaza corespunzator, infectarea cu Legionella este fata in 5%-10% din cazuri. Daca nu se trateaza la timp si corespunzator, boala legionarilor e fatala in 30%-80% din cazurile raportate si depistate.

Lasă un răspuns