Boala arteriala periferica este o afectiune comuna de natura circulatorie, care nu mai permite circulatia sangelui in mod corect la nivelul membrelor, din cauza ingustarii vaselor de sange. Efectul imediat al instalatii bolii arteriale periferice este durerea in timpul mersului, picioarele, cele mai afectate de aceasta boala, ajung sa fie foarte greu de miscat si fiecare miscare se transforma intr-un chin. De regula boala este semnul clar care anunta si o ateroscleroza, acumularea de depozite de grasime pe artere.
Circulatia de la nivelul membrelor e deosebit de importanta pentru folosirea lor in mod corect si eficient. Atunci cand aceasta circulatie este ingreunata ar putea fi un semn clar al bolii arteriale periferice. La inceput simptomatologia este foarte usor de neglijat, de trecut cu vederea, dar in cazurile mai grave apar dureri insuportabile la deplasare. Durerile de muschi, crampele musculare la nivelul picioarelor sau la nivelul mainilor, durerea de gamba e cea mai frecventa cand avem deja aceasta afectiune. La orice activitate si miscari apar dureri, mai ales cand caram ceva sau cand urcam scarile.
Aceste simptome clasice sunt insotite uneori si de slabiciune la nivelul membrelor, raceala la picioare, senzatie de picioare reci, dureri ale degetelor si picioarelor, schimbari ale culorii picioarelor, pierderea parului in cantitati mai mari ca de obicei, crestere lenta a parului de pe picioare. Se adauga piele stralucitoare pe picioare, puls slab la nivelul picioarelor si disfunctie erectila la barbati, dureri mari de brate la miscarile normale. In cazuri extreme durerile persista chiar si atunci cand stam in pat.
Daca ai deja peste 65 de ani si ai astfel de simptome, peste 50 de ani si ai istoric medical ce cuprinde diabet sau fumat activ, suferi de obezitate sau de hipertensiune trebuie sa mergi de urgenta la medic. Cauzele probabile ale aparitie bolii arteriale periferice sunt aterosclerozele netratate la timp, depozitele de grasime care se tot acumuleaza pe artere, inflamatia vaselor de sange, anomaliile genetice sau deformari ale membrelor ce duc la aparitia manifestarilor bolii. Unul dintre cei mai periculosi factori de risc pentru aceasta boala este colesterolul marit, asa ca analizele de sange trebuie sa fie facute in permanenta si tratamentele pentru curatarea vaselor de sange sa fie cat mai bine administrate.
Tratamentele bolii arteriale periferice isi propun sa amelioreze simptomatologia, durerile de picioare, ca sa poti face orice activitati fizice doresti si sa previna agravarea aterosclerozei sau instalarea ei. Renuntarea la fumat si exercitiile fizice regulate, sub indrumarea unor specialisti, te vor ajuta enorm sa iti atingi aceste doua obiective, sa scapi de ateroscleroza si sa nu mai ai dureri.
Se vor prescrie tratamente pentru prevenirea cheagurilor de sange, pentru hipotensiune sau pentru colesterolul marit, pentru durere, pentru mentinerea unui nivel optim de zahar in sange.
Angioplastia si operatiile sunt interventiile de urgenta daca starea pacientului se agraveaza intre timp. Angioplastia presupune introducerea unui cateter special prin vasele de sange pana la artera afectata. Acolo un balonas din varful cateterului se umfla pentru a permite deblocarea arteriala.
Operatiile de bypass sunt la fel de utilizate daca apar cazuri grave de pacienti care au deja aceasta boala. Se evita zona blocata din artera printr-o deviere cu o vena de la pacient sau cu un tub subtire similar venei. Terapia trombolitica este eficienta si ea daca exista un cheag de sange care blocheaza artera-se injecteaza substante care „topesc” cheagul si este eliminat rapid acest pericol real pentru pacient si membrele sale.