bacterii rezistente antibiotice

Nu e o noutate ca bacteriile si virusurile sunt din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Si e doar vina noastra pentru ca ne-am invatat sa luam antibiotice dupa ureche, cand nu avem nevoie de ele deloc. O bacterie care devine rezistenta la antibiotice nu mai poate fi stopata sa se inmulteasca si asa se ajunge la infectii, afectiuni, boli greu de tratat. In ultima perioada au cam aparut o multime de bacterii foarte periculoase, rezistente la antibiotice, care ne pot transforma viata intr-un cosmar… E bine sa stim care sunt pentru a putea sa ne ferim cat putem de ele.

Bacteriile traiesc pe langa noi, in noi de multe ori, in intestine si sunt de folos, atat timp cat nu incearca sa ne faca rau. Si daca vedem ca avem o infectie banala luam imediat antibiotice, chiar daca ne sunt prescrise sau nu. Ajungem sa avem bacterii aparent inofensive transformate in superbacterii foarte usor. Vestea buna este ca putem preveni aceasta transformare, dar mai intai ar trebui sa fim constienti care sunt bacteriile cu rezistenta foarte mare la antibiotice, ca sa stim de ce ne ferim.

Salmonella. Sunt doua specii de bacterii Salmonella, sunt mii de tulpini in toata lumea, asa ca e foarte greu sa te feresti de ele. Unele sunt specifice unor gazde, alte pot face adevarate colonii in oameni si in animale. Mancarea preparata incorect, gatita prea putin la temperaturi mari poate fi o sursa foarte sigura de contaminare cu Salmonella. Si odata ce te-ai infectat cu aceasta bacterie rezistenta la antibiotice ai febra, dureri mari de burta, diaree acuta, stare de rau si greata, varsaturi. Pentru s-au tot da antibiotice la cazurile mai grave de Salmonella au aparut recent si tulpini care rezista foarte bine la orice fel de tratamente si care pot pune mari probleme celor care ajuns sa se infecteze cu astfel de bacterii.

Helicobacter pylori. Bacteria rezistenta la antibiotice ajunge sa colonizeze toata mucoasa stomacala si este prezenta cam in doua treimi din populatia de pe Glob, fara niciun fel de simptomatologie asociata. Ea cauzeaza adesea ulcere stomacale, care au nevoie de tratamente cu antibiotice. Rezistenta la antibiotice apare usor pentru ca pacientii care au o astfel de bacterie ajung sa ai doze mari in incercarea de a scapa cat mai rapid de ea, dar nu reusesc si isi fac mai rau.

Enterobacteriaceae. Este vorba despre o familie foarte mare de bacterii care traiesc in intestinele umane. Unele sunt „prietenoase”, nu ne fac rau, altele, E.coli, Shigella, de exemplu, dezvolta o rezistenta foarte mare la antibioticele comune. Asa ca medicii se tot chinuie sa gaseasca alte antibiotice mai puternice pe care bacteriile „rele” sa nu le cunoasca deloc si sa reactioneze imediat la ele. Riscul infectarii si inmultirii bacteriilor rele din intestine e foarte mare, deci trebuie grija sporita la tot ce mancam si la ce tratamente luam dupa ureche.

Pseudomonas aeruginosa. Bacteria rezistenta la antibiotice poate trai in multe gazde, inclusiv in plante. La oameni, este un patogen oportunist de gasit in unitatile medicale. Daca ne infectam cu asa ceva nu prea avem tratamente care sa reuseasca sa ne vindece rapid, antibioticele puternice sunt prea slabe pentru ca rezistenta la ele e foarte mare.

Enterococcus faecium. O gasim tot in intestinele umane, poate trai acolo fara probleme si nici nu stim ca o avem. Daca se inmulteste necontrolat cauzeaza infectii ale tractului urinar, infectii in sange, meningite. Rezista bine la tratamente cu antibiotice, chiar si la cele mai puternice, de exemplu la penicilina. Ca sa invingi totusi infectia cu aceasta bacterie trebuie sa gasesti combinatia perfecta pentru a avea mereu cele mai bune rezultate.

Lasă un răspuns