durere piept anevrism

Anevrismul aortic toracic apare atunci cand peretele aortei este slabit si artera se poate „largi”. Cand vasul de sange este mult prea „larg” apare anevrismul. Anevrismul aortic toracic mai este cunoscut si sub numele de anevrism toracic. Din fericire, anevrismul aortic toracic se trateaza inclusiv prin interventii chirurgicale, tipul de tratament fiind determinat de cauzele care au dus la simptomatologia intalnita, de marime si de ritmul de crestere, dezvoltare.

Anevrismul aortic toracic are o simptomatologie tipica ce se manifesta treptat. La inceput nu sunt simptome specifice, diagnosticarea e mai dificila. Unele anevrisme sunt mici si raman asa, altele se dezvolta si se fac si mai mari in timp. Nu se stie cat de mare va ajunge un anevrim aortic toracic, nimeni nu poate prezice evolutia sa.

Daca se mareste prea tare apar dureri de spate, tuse, voce in scadere, de abia te auzi, respiratie ingreunata, durere in piept, senzatie de sensibilitate la nivelul pieptului. La ruptura de anevrism aortic toracic avem dureri severe aparute din senin, in spate, sus, care apoi coboara in partea inferioara a spatelui, dureri in piept si senzatia de gheara in piept, dureri de gat, de brate, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta, pierderi de cunostinta, dificultati vizibile la inghitire.

Unele tipuri de anevrism nu se vor rupe niciodata, altele se vor rupe imediat ce s-au dezvoltat suficient de mult. Cam toate simptomele apar doar cand se rupe anevrismul. Atunci avem urgenta medicala si trebuie sa ne prezentam la spital imediat.

Cauzele anevrismului aortic toracic sunt cunoscute. Anevrismul aortic poate sa apara oriunde la nivelul aortei, cea mai importanta artera corporala. Daca anevrismul e localizat in zona pieptului vorbim despre anevrism aortic toracic. Daca apare intre partea superioara si inferioara a aortei avem anevrism toraco-abdominal.

Anevrismul toracic poate fi definit si in functie de forma sa. Daca zona unde a aparut e ca un balon, atunci avem anevrism sacular, daca avem simetrie in dezvoltare avem anevrism tubular. Am putea avea anevrism in zona inimii, in orice parte a aortei, nu exista niste zone unde se manifesta anevrismele cu predilectie.

Revenind la cauzele anevrismului aortic toracic acestea ar putea fi: ateroscleroza sau intarirea arterelor, disparea flexibilitatea arteriala, probleme genetice, mostenirea genetica, inflamatii la nivelul vaselor de sange, valva aortica cu cu probleme, infectiin netratate la timp. Sindromul Marfan poate sa duca la slabirea peretului aortei si la aparitia unui anevrism toracic. Se adauga sindromul Ehlers-Danlos, Loeys-Dietz si Turner.

Factorii de risc ai anevrismului aortic toracic sunt varsta, mai des intalnim la persoanele peste 65 de ani, fumatul, tensiunea arteriala crescuta, artere cu probleme, istoricul medical familial unde avem deja multiple anevrisme, genetica si genele cu defecte.

Cat despre diagnosticare, anevrismul aortic toracic se poate vedea la radiografie. Se efectueaza si ecocardiograma, computer tomograf, RMN la inima.

In urma diagnosticarii corecte si observarii stadiului in care se afla anevrismul aortic toracic se va stabili si tratamentul de urmat. Scopul sau va fi prevenirea rupturii si a dezvoltarii anevrismului. Succesul tratamentelor va depinde de marimea anevrismului si de cat de repede se dezvolta.

La inceput se monitorizeaza anevrismul, evolutia sa, se fac radiografii, teste imagistica moderna. Se stabilesc pe parcurs si medicamentele ce se vor prescrie. Aici includem beta blocantele, care reduc ritmul cardiac, blocanti de receptori, statine, ca sa se reduca nivelul de colesterol din sange si sa se elimine blocajul din artere.

Operatia este recomandata doar cand anevrismul aortic toracic are intre 1.9 si 2.4 inch, 5-6 cm sau e mai mare de atat. Si cand avem anevrism mai mic se poate opera daca avem istoric familial si complicatii. Interventiile chirurgicale pot fi unele invazive sau mai putin invazive, operatii endovasculare. Localizarea anevrismului va determina si tipul de operatie la care se va recurge.

In unele situatii se ajunge la operatii de urgenta, cand s-a rupt deja anevrismul. De aceea e bine sa monitorizam anevrismul si sa tratam inainte sa apara ruptura.

Lasă un răspuns