matreata

Matreata este una dintre cele mai frecvente forme de dermatita seboreica. Adesea matreata apare din cauza unei ciuperci, din cauza produselor cosmetice sau chiar din cauza stresului. Nu este contagioasa si se trateaza relativ usor cu sampoane si cu tratamente specifice.

Netratata la timp, matreata poate provoca neplaceri, mai ales cand mergi la job sau esti la un eveniment si se poate vedea foarte usor pe haine, la nivelul parului. De regula, matreata e foarte simplu de tratat daca stii cum sa iti ingrijesti pielea capului.

Nu conteaza ce varsta ai, matreata apare cand nu te astepti mai putin si te face sa te simti destul de prost cand esti intr-o colectivitate. Dereglarile hormonale, vopsirea parului, pielea capului neingrijita, sampoanele care nu sunt potrivite pentru tipul tau de scalp, toate pot duce la aparitia matretii. Sunt doua topuri de matreata: cea uscata, alcatuita din parti din epiderma uscata, albe, apare si mancarimea la nivelul intregului cap si cea grasa, unde sebumul e in exces si intra in contact direct cu o ciuperca-se ingrasa excesiv parul si e foarte greu sa intretii un astfel de par.

Cea mai simpla cale de a scapa de matreata este piepatanarea cu instrumente speciale, pentru indepartarea matretii de pe pielea capului, urmata de spalat cu un sampon special pentru matreata, cu o formula cat mai eficienta si mai blanda. In functie de substantele continute e recomandat sa alternezi la inceput samponul pentru matreata pana cand vezi primele efecte.

Ca sa isi faca efectul, samponul contra matretii trebuie aplicat rapid pe par si pielea capului, pe toata suprafata sa. Se asteapta cinci minute, dupa care se clateste cu apa calduta pentru a se elimina tot samponul de la nivelul pielii si a se evita iritatiile nedorite. Daca se foloseste zilnic sau cel mult de doua ori pe saptamana, samponul contra matretii va avea efectele dorite.

Alte tratamente eficiente pentru matreata pot cuprinde un management mai bun al stresului, o dieta mai sanatoasa, bogata in zinc, vitaminele B si unele grasimi sanatoase care previn aparitia matretii. Se va evita folosirea de produse de ingrijire a parului mai ales daca matreata este din ce in ce mai greu de controlat, se va incerca limitarea expunerii la soare, mai ales daca sunt prezente si multe radiatii UV-soarele e bun pentru matreata, dar daca e in exces poate face mai mult rau decat bine…

Lasă un răspuns